Närbild på fjärilen påfågelöga utomhus.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Godheten (2013)

Svenska kyrkans filmpris 2013 gick till filmen Godheten av Stefan Jarl. Filmen fångade juryn genom att med sakligt allvar parat med humor låta många röster uttala sig om angelägna frågor som i grunden rör oss som människor, och hur vi agerar i det samhällssystem och den tid vi befinner oss.

Om filmen

Godheten är en betraktelse över de ökande klyftorna i samhället. Stefan Jarl bygger filmen på intervjumaterial med ekonomijournalister och samhällsforskare, egna reflektioner till meditativa bilder och en oefterhärmlig Thommy Berggren som i iscensatta partier gör satir över dyra levnadsvanor.

Filmen är politisk men inte partipolitisk, den är mer lågmäld än agitatorisk och ställer frågor snarare än lämnar svar. På så sätt öppnar den för diskussioner om vilken typ av samhälle vi vill leva i. I filmen finns naturlyriska sekvenser av stor skönhet som påminnelse om skapelsens, och livets goda värden.

Juryns motivering

”Med övertygande allvar och humor skildrar Stefan Jarl i Godheten vårt penningstyrda samhälle där människan och livets värden marginaliseras. Godheten får oss att se det vi förlorar”.

Produktionsfakta

Regi: Stefan Jarl

Produktionsår: 2012

Längd: 79 minuter

I rollerna: Thommy Berggren i rollen som Den Girige och som sig själv, ekonomer, samhällsanalytiker, och engelska professorerna Richard Wilkinson och Kate Picket. Godheten har premiär den 15 februari 2013.

Mer om filmen

2013 års jury

  • Mikael Ringlander, präst och projektledare för Se människan och Kultursamverkan Svenska kyrkan. Juryordförande. 
  • Monika Tunbäck-Hanson. filmkritiker Göteborgsposten, Hedersdoktor i film Göteborgs Universitet. 
  • Susanne Wigorts Yngvesson, teol Dr, Lektor i etik, utbildningsledare systematisk teologi Teologiska högskolan Stockholm