Spotify Business lägger ner

Den 31 mars 2019 kommer licensen Spotify Business att försvinna. Det innebär att Spotify inte längre får användas i våra kyrkor. Här kan du läsa hur du ska göra för att kunna använda inspelad musik i kyrkan.

Ibland kommer önskemål om att via församlingarnas ljudsystem spela upp egen musik vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Från den 31 mars 2019 kan detta endast göras via CD-skiva, USB-minne eller en nedladdad låt från exempelvis Itunes.

I och med att tjänsten Spotify Business läggs ner får musik från Spotify inte längre spelas i församlingarnas gudstjänster, förrättningar eller i andra offentliga sammanhang. Spotify kommer endast att vara tillåtet för privatpersoner att använda och ett privat Spotify-konto får bara användas i hemmiljö och för ett begränsat sällskap.

Så här kan du spela musik i kyrkan i fortsättningen

Gislaveds pastorat kommer efter den 31 mars endast att spela laglig musik via CD-skivor eller låtar köpta via exempelvis iTunes. Detta beror på avtal om STIM-ersättning gällande licenser/royalties till skivbolagen. Vid köp av CD-skiva eller musik via iTunes så betalas denna licens/royalty automatiskt vid köpet och genom Svenska kyrkans centrala avtal med STIM får församlingarna i Gislaveds pastorat rättigheter att spela upp musiken offentligt. Kom ihåg att ange titel och kompositör i eventuellt programblad.

Prata gärna med prästen/kantorn som ni har kontakt med i förväg så att provspelning kan göras.