Foto: Dag Gustavsson

Joachim Franzén ny kyrkoherde i pastoratet

Nyhet Publicerad

Med en högtidlig och hjärtlig högmässa välkomnades i söndags Joachim Franzén formellt som ny kyrkoherde i Getinge-Oskarströms pastorat. Mottagandet leddes av biskop Susanne Rappman.

Prästerna i pastoratet, kontraktsprosten och två företrädare på kyrkoherdeposten deltog i ceremonin. Pastoratets kyrkokörer och musiker bidrog dessutom till att mottagandet blev en musikalisk upplevelse. 

När Biskop Susanne vände sig till Joachim betonade hon att det var positivt att tidigare kyrkoherdar närvarade, att de kan finnas där som en trygghet, men att Joachim samtidigt måste våga gå sin egen väg i rollen som kyrkoherde.

Hösten 2019 återvände Joachim Franzén till Sverige efter att har arbetet på Svenska kyrkan i New York i fem år. Han påbörjade då sin tjänst som församlingspräst i Enslövs församling, men har sedan våren 2021 varit tillförordnad kyrkoherde i pastoratet. Efter söndagens välkomnande tar han formellt över detta uppdrag i pastoratet. 

Joachim Franzén, 36 år, kommer från en familj där många valt prästyrket; hans farfar var präst, hans pappa och farbröder är präster. Pappa Michael Franzén är dessutom präst i Slättåkra-Kvibille församling, i pastoratet som Joachim nu tar under sina vingar.

Joachims företrädare på posten, Anders Carlwe, är sedan våren 2021 kyrkoherde i Gislaveds pastorat.