Ceremoniplatsen på Enslövs kyrkogård i skymningsljus.
Foto: Dag Gustavsson

Ceremoniplatsen på Enslövs kyrkogård – vinnare av Halmstads arkitekturpris 2021

Nyhet Publicerad

Den nya ceremoniplatsen på Enslövs kyrkogård har blivit en unik och uppskattad plats, så uppskattad att den utsetts till vinnare av Halmstad kommuns årliga arkitekturpris.

Det stod mellan tre kandidater och när allmänheten fått säga sitt visade det sig att ceremoniplatsen fått det största gillandet. Vid en ljuständningsandakt på Enslövs kyrkogård på fredagen (5/11) överlämnades utmärkelsen till stolta företrädare för Getinge-Oskarströms pastorat, där Enslövs församling ingår.
 
– Det känns extra roligt då detta projekt grundar sig i en dialog med församlingen, säger fastighets- och kyrkogårdschefen Kjell Helgesson och fortsätter:
– Vår ambition har hela tiden varit att skapa en unik plats i en traditionell miljö, samtidigt som dessa samspelar med varandra. Med hjälp av Whites processledning och lokala entreprenörers kunskaper, har resultatet blivit väldigt bra.
 
Ceremoniplatsen, som invigdes för ett år sedan, är skapad för att ge upplevelsen av ett stillsamt kyrkorum utomhus. En portik av trä ramar in landskapet som en altartavla. Under pergolor i trä finns sittplatser och en centralt placerade vattenspegel blir en naturlig samlingspunkt. Den är tänkt att användas för utomhusbegravningar men även för dop och vigslar – en plats för både gamla och nya minnen.
 
– Jag ser det här som ett bevis på att människor har behov av denna form av platser, att det finns ett behov av andlighet. Hit kan du gå för att minnas och sörja, men också för att hoppas och tro. Hur vi väljer att utforma dessa platser och vilka känslor de väcker är viktigt. Denna utmärkelse visar att vi är på rätt väg, säger tf kyrkoherden Joachim Franzén.

Halmstads arkitekturpris delas årligen ut till ett byggnadsprojekt i Halmstads kommun. Tanken med priset är att uppmärksamma och lyfta fram nya spännande projekt i kommunen, att belöna de som lagt ner det lilla extra på att få ett gott resultat. Arkitekturpriset avgörs med röster från allmänheten.

Överlämnandet av utnämningen genomfördes i samband med en ljusceremoni. Foto: Dag Gustavsson