Tornmusiken firar 15-årsjubileum!

För alla lördagsflanörer i Göteborg är tornmusiken ett säkert sommartecken. I år spelar Salomon Helperin från Domkyrkans torn åtta lördagar kl. 11.30 med start den 27 juni.

Salomon Helperin började parallellt med sin musikerutbildning att spela i olika internationella symfoniorkestrar på 1970-talet. Domkyrkan i Göteborg har alltid varit en av hans återkommande favoriter.

- Det sakrala rummet är speciellt. Både fysiskt-akustiskt och känslomässigt-andligt måste man förstå och bli ett med kyrkorummet och inte överblåsa, säger Salomon.

För 15 år sedan startade Domkyrkan med kontinuerlig tornmusik. Åtta sommarlördagar kl. 11.30, som förkonsert – trumpet från tornet – till ordinarie lunchkonsert kl. 12 inne i kyrkan.

Det förekommer även att tornmusik framförs vid vissa andra tillfällen.

Tornmusiken började förkomma på europeiska kontinenten redan på 1400-talet. Det var ofta så kallade stadspipare, lokala musiker, som på brassinstrument och slagverk spelade från olika kyrktorn. Att snabbt kunna sprida lokal information genom klockringning blev allmängiltigt. Tornmusiken tjänade dessutom som musikalisk inramning till olika sammankomster.

Tornmusik förekommer fortfarande i kyrktorn runt om i Europa men i mindre omfattning. I Sverige är det främst domkyrkorna i Uppsala och Göteborg som numera har tornmusik som en tradition inom sin befintliga programverksamhet.

I Göteborg har Salomon fått uppdraget att själv välja musikstycken.

- Jag har en tämligen omfattande repertoar med både sakral och profan musik. Egna arrangemang på klassiska verk, folkton och psalmer. Speciellt roligt är när folk hör av sig och önskar specifika stycken, säger Salomon.

Sommaren 2020 spelas tornmusik kl 11.30-12.00 lördagar från 27 juni till och med 15 augusti, oavsett väder.