Vårens konserter

Gå på konsert! Lyssna till klassisk kyrkomusik av de gamla mästarna eller ljusa stycken för unga röster. I Domkyrkan njuter vi skön musik i många stora uppsättningar. Varje fredag och varje lördag kl. 12 året om kan vi ta del av lunchkonserterna, fredagsmusiken med sitt lätta anslag, en halvtimmes orgelmusik, en kort andakt får man också. Och så lördagsmusiken, stycken hämtade ur vår rika skatt av kyrkomusik och annan klassisk musik.

Fredag 20 april kl. 12

Att dansa till sin egen musik

En musikalisk tankeutflykt och orgelsaga för barn och vuxna i den fula ankungens fotspår. Om att känna sig annorlunda och vara i gemenskap trots olikheter.
Medverkande: Mikael Fridén, domkyrkoorganist, Josefine Callenberg, präst.

Lördag 21 april kl. 12

A cappellamusik från skilda länder och tider.

Domkyrkokören sjunger sitt reseprogram till Dublin. Michael Sager, dirigent.

Lördag 21 april kl. 15

Musikskolans historia och betydelse

Konsert och föredrag. I Sverige har det länge funnits en bred musikundervisning för unga genom musikskolan. Här har många tagit sina första steg i musikvärlden, t.ex. på blockflöjtslektioner i grupp. Hur ser musikskolans historia ut och vad har den haft för betydelse för vårt samhälle?
Medverkande: Mölndals kulturskolas Big Band under ledning av Frida Thurfjell och Andreas Hammarlund, Cecilia Jeppsson, doktorand, Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet.

Söndag 22 april kl. 15

Körworkshop

Tre timmar körworkshop med proffsiga musikpedagoger. Det blir svettigt, roligt och fartfylltnär ett framträdande förbereds. Både för dig med körvana och dig som inte sjungit i kör förut. Alla från workshopen medverkar på konserten kl 18.30. Begränsat antal platser.
Medverkande: Rickard Åström, pianist, kompositör, föredragshållare, forskare i körsång, Johan Hogenäs, från kören Amanda, kör- och body percussion-pedagog.

Söndag 22 april kl. 18.30

Konsert: Best of us

Vad blir resultatet av en grupp människor som övar tillsammans en eftermiddag? Vad betyder det att få sjunga i kör tillsammans? Lördagens körworkshop framför sitt verk.

Fredag 27 april kl. 12

Fredagsmusik

Studenter från kyrkomusikprogrammet på Högskolan för scen och musik.

Lördag 28 april kl. 12

Unga organister

Elever från olika församlingar spelar på Domkyrkans orglar.

Fredag 4 maj kl. 12

Pianofantasier

Musik av bland andra F Schubert och W Stenhammar. Henrik Kilhamn, piano.

Lördag 5 maj kl. 12

Uppsala katedralsångare

under ledning av Ulric Andersson sjunger amerikansk körmusik av Ferko, Paulus, Stucky med flera.

Fredag 11 maj kl. 12

Vår- och sommarklanger från England

Kören Chorioso från Karlsruhe, Tyskland.

Lördag 12 maj kl. 12

Violin och cembalo

Sara Uneback och Göran Karlsson från den Göteborgsbaserade barockorkestern Karlsson Barock spelar musik för violin och cembalo av Georg Friedrich Händel, Arcangelo Corelli samt François Couperin. Sara Uneback, barockviolin. Göran Karlsson, cembalo.

Fredag 18 maj kl. 12

Fredagsmusik

Elever från Göteborgs suzukiförening.

Lördag 19 maj kl. 12

Segovia, gitarren och jag

En föreställning med oändligt vacker gitarrmusik, där det spanska temperamentet möter det svenska vemodet. Ett musikaliskt kåseri om och med gitarristen Bengt Magnusson.

Fredag 25 maj kl. 12

Stämning

Nordisk körmusik från 1900-talet. Frederiksborg kammerkor från Hillerød i Danmark.

Lördag 26 maj kl. 12

Kammarmusik!

Hanna Bendz, cello och Mikael Fridén, piano. Musik av bland andra Dimitrij Sjostakovitj.

Fredag 1 juni kl. 12

Fredagsmusik

Louis Vierne orgelsymfoni nr 1, op 14. Mikael Fridén, orgel.

Lördag 2 juni kl. 12

I Believe

A capellamusik av bl a Arnesen, Sisask, Thompson m fl. S:t Johannes kammarkör från Malmö. Christian Schultze, dirigent.

Onsdag 6 juni kl. 18

Intåg i sommarhagen

Gustavi ungdomskör och Domkyrkans goss- och flickkörer. Dirigent Ulrika Melin Lasson och Petter Ekberg.

Fredag 8 juni kl. 12

Lina Lindkvist, orgel.

Lördag 9 juni kl. 12

Himmelsfärd och tungor av eld

Musik av Torsten Nilsson (1920-1999) och Olivier Messiaen (1908-1992) med flera. Hans Davidsson, orgel. Foto: Sven Andersson.

Fredag 15 juni kl. 12

Svetla Tsvetkova, orgel.

Lördag 16 juni  kl. 12

Johannisklang - en midsommarkonsert

Musik av Hildegard von Bingen, anonyma motetter, italienska sekvenser, folkliga psalmer, litauiska danser och medeltida ballader som på olika sätt speglar sommartidens gröna dräkt, liv och död och Johannes döparens historia. Skimrande klanger från nord och syd där det urgamla bryts mot vår egen tid. Agnethe Christensensen mezzosopran, gusli, kantele & klockor, Leah Stuttard  medeltida harpa, sång och klockor.