Gällivare-Malmbergets pastorat Besöksadress: Treenighetens väg 30, 98235 GÄLLIVARE Postadress: BOX 98, 98221 GÄLLIVARE Telefon:+46(970)16260 E-post till Gällivare-Malmbergets pastorat

Ullatti kyrka

I Ullatti sex mil öster om Gällivare finns en träkyrka från 1957.

1932 startade medlemmarna i Syföreningen ”Senapskornet” en insamling för att en kyrka i Ullatti skulle byggas.  Förutom de gåvor man fick i den egna byn så skickades insamlingslistor ut över hela Sverige och gav en del pengar. Skissförslag till kyrkan gjordes av slottsarkitekten Knut Nordenskjöld. Efter Nordenskjölds bortgång omarbetades ritningarna av arkitekt Georg Rudner. Kyrkan invigdes den 25 augusti 1957.

Kyrkobygget kom i huvudsak att utföras av Ullattibor. I altaret inmurades ett dokumentskrin  innehållande bl a böcker, som användes vid gudstjänster invigningsåret, protokollsutdrag, mynt, ritningar m m.

Altarduken är en gåva från Lisa och Hugo Gårde. Korset på altarets framsida är gjord av konstsmeden Seth Lindgren, som även gjort de 8 ljusstakarna som Syföreningen Senapskornet skänkte. Kormattan är tillverkad av företaget Licium och skänkt av ett par skogsbolag. Dopfunten är tillverkad av Gusta Stenföräd-lingsverk i Brunflo. Broderiet med duvan är komponerad av Agda Österberg, Varnhem, och skänkt till Gemina Palos minne av Johan Palo och barnen.

Orgeln är byggd av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad och har 6 register. Den invigdes samma dag som kyrkan.