Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Julen är över...

... men har du inte läst kyrkoherde Margareta Carlenius julhälsning så kan du göra det här!

Jag har varit på julmarknad och tycker om att strosa bland marknadsstånden. Titta på och beundra vackra hantverk. Att smaka på hemgjord kola, senap, ostkaka, kalvdans och ta några steg till, prova en mössa eller ta en smakbit av en korv. Det var lite kallt med snöknarr under fötterna. Glada skratt och tokiga upptåg både bland markandsknallarna och av oss besökare gjorde mig varm om hjärtat, dock inte om fingrar och tår.

Under marknaden kom jag att fundera över det fantastiska med den mångfacetterade julen. Alla olika smaker, färger och former.

Ett myller

Det mänskliga är skiftande på så många olika sätt. Den helg som vi kanske uppfattar som det svenskaste av det svenska är uppbyggd av ett myller av importerade varor och traditioner.
Ta ett exempel: i luciafirandet hittar vi många olika nationaliteter. Vi möter ett italienskt helgon, som i ett nordiskt land, inleder en medeltida fasta som inte längre finns, sjungande sånger som så ofta är på engelska och som handlar ett judiskt barn, Jesus. I luciatåget finner vi stjärngossar, som egentligren är symbolen för tre babyloniska (dvs. irakiska) kungar – som dessutom brukar tecknas som representanter för tre olika folkslag: afrikander, araber och européer. Vi hittar tomtenissar som hör hemma i den svenska skogen- eller den amerikanska Santa Claus. I skogen hittar vi vår julgran – en tradition vi hämtat från Tyskland som är ganska ny i vårt land.

Kontakter i världen

Det här är exempel på hur våra typiska svenska traditioner visar oss på att vi alltid varit ett mångkulturellt samhälle med kontakter i hela världen. Vi tänker inte alltid på det när vi firar vår svenska jul med brasilianskt kaffe (odlat av portugisiska invandrare). Till kaffet tar vi en typisk svensk lussekatt med saffran från Tunisien och russin från Kalifornien.

Jesus i centrum

I centrum för julen finns Jesus. Gud kom till oss och blev en människa som vi. Trots att vi på många sätt lever annorlunda än han gjorde, kan vi identifiera oss med mycket i hans liv, just för att han blev människa, en liten flyktingpojke. Allt mänskligt finns i honom och allt det djupt mänskliga som vi upplever har också han upplevt. 
Jesu gick över gränser under hela sitt liv. Han gjorde det för att hävda människovärdet och hävda människors rätt att få uppleva att vara älskade av Gud.

Värnar det mänskliga

I det gränsöverskridande värnar Jesus om just det som är mänskligt. Vår olikhet, vår mångfald av människor från olika länder och folkgrupper. Det som andra ser och såg som fiender ser Jesus som en tillgång av den mångfald av människor och liv som Gud har skapat. Först och främst är vi människor, inte bärare av religioner, nationaliteter eller kulturer.  Ibland frågar vi oss hur stor olikhet världen tål, kanske ska vi istället fråga oss hur stor likhet världen tål.

En fridfull jul önskar
Margareta Carlenius, din kyrkoherde