Kollo 2017

Dagkollo i Mockfjärd och övernattningsläger i Floda

Övernattningsläger i Floda

Årets första sommarkollo med övernattning för de äldre barnen, 10-13 år, startade en vecka efter skolavslutningen.

Deltagare från hela pastoratet intog Floda församlingshem under tre dagar. Målet för kyrkans barnverksamhet är att NPF-anpassa aktiviteter och innehåll (NPF betyder Neuropsykiatriska funktionsvariationer). Vi hade därför många ledare så att alla barn kunde känna sig sedda och trygga med oss och med varandra.

Vi samarbetade med Gagnefs kommun och hade hjälp av en fritidsledare under dagarna. Ledaren hade stor erfarenhet av att arbeta med barn med olika svårigheter, så hon var en stor tillgång i vårt arbete.

Aktiviteter första dagen var lekar för att lära känna varandra, bad  och en cykeltur till Sandviken , där vi grillade hamburgare och smors (grillad marshmallow mellan två mariekex, mums!). Underhållning vid lägerelden stod ledare Peter Hindén för.

Dag två gjorde vi en utflykt till Rättvik där vi badade vid Enåbadet, spelade minigolf och åt pizza. Utflykten avslutades med ett bad i Siljan med regnmolnen hotande i horisonten.

Väl hemma i Floda så hjälptes alla åt med att göra tacos till kvällsmaten. Sen hade vi filmkväll med godis och mys.

Sista dagen så städades huset och sen bar det av till Kajaktiv där vi intog dagens lunch. Barnen blev väl omhändertagna av Inka och hennes team. Efter att barnen fått paddla kajak, paddla lilla forsen med Inka, och lite gofika så var det dags att säga hej då för den här gången.

Det blev ett lyckat läger där både barn och föräldrar var mycket nöjda. Ett av barnen frågade om han redan nu kunde anmäla sig till nästa års kollo - vilket är ett bra betyg!

Dagkollo i Mockfjärd

Veckan efter midsommar var det dags för dagkollo i Mockfjärd. Vi tog emot barn från hela pastoratet i åldrarna 6-10 år. Också detta kollo var NPF-anpassat och i samarbete med Gagnefs kommun. 

Första dagen lekte vi lekar för att lära känna varandra och sedan fanns det tid till lite fri lek för att umgås med nyfunna vänner.

Andra dagen gjorde vi en utflykt till Tansengården. Där fick barnen möjlighet att prova på olika aktiviteter som att fiska, tova med ull, bada och så fick dom tälja sin egen grillpinne som de kunde använda till pinnbrödet.
Lunchen bestod av korv med bröd som vi värmde över en öppen eld. Men det som var mest spännande var nog alla grodyngel som vi upptäckte.

Sista dagens ordnades en överraskning för barnen och det var att gå till brandstationen. Vi träffade två brandmän som visade allt som finns i brandbilarna, och barnen testade både att sitta i brandbilen och åka i skyliften.
Sedan fick vi skjuts i brandbilen tillbaka till församlingshemmet, och det var väldigt spännande tyckte barnen.

Tre dagar går fort, särskilt när man har roligt och det hade vi . Vi avslutade kollot med utdelande av en godispåse och en kram till alla barn.

Linda Sporre och Karin Linnaeus, barn- och ungdomsledare