Josefin Rådbo med fredslågan.
Foto: Charlotta Rådman Frans

Fredsljuset finns i Gagnef

Kom och hämta en låga i Gagnefs kyrka på julnatten

Nu finns fredsljuset i Gagnef! Ljuslågan som tändes i födelsekyrkan i Betlehem för nästan 1 500 år sedan.

- Jag hämtade den i Stora Tuna kyrka och nu ska den brinna i Gagnefs kyrka över julhelgen, Den kommer att få en särskild plats vid midnattsmässan på julaftonsnatten, berättar Josefin Rådbo, präst i Gagnefs församling.

Fredsljuset tänds varje år i födelsekyrkan i Betlehem på den låga som har brunnit där sedan kyrkan kom till år 565. Lågan förs sedan till Österrike och därifrån distribueras den ut över Europa med hjälp av scouter och gillescouter med tåg, bil och andra transportmedel.
Traditionen startade 1986 då det första Fredsljuset hämtades i Betlehem.

Lågan är hela tiden tänd och alla som är intresserade kan komma och hämta sin låga och föra den vidare för lokala aktiviteter, precis som Josefin Rådbo gjort.
- Vi vill att lågan ska fortsätta att spridas i Gagnefs pastorat, och därför får den som vill gärna komma till Gagnefs kyrka med ett eget ljus och hämta en låga, fortsätter hon.

Lågan kan ses som en gåva från människa till människa med värme, omtanke och en bön om fred på jorden. Ljuset är något vi delar med oss av, oavsett ursprung, religion, kultur eller politisk åsikt. Ljuset är inte en religiös symbol utan något man delar i vänskap och fred – en hoppets låga.