Ada-resa till Orsa slipstensmuseum.
Foto: Biörn Källman

Vädret spelade ingen roll!

Glada Ada-resenärer på trivsam tur i Mora och Orsa.

En regnkulen dag i maj åkte ett 60-tal Gagnefs-Djurås-, Djurmo-, Bäsna- och Mockfjärdsbor  på utflykt. När vi kom till Vasaloppets hus i Mora hängde regnet i luften, men en kopp medhavd kaffe och smörgås värmde gott ute i det kyliga vädret. Därefter fick vi sätta oss inne i huset och lyssna till vasaloppsvinnaren 1979, Ola Hassis. Han trollband oss alla med sitt fängslande sätt att berätta olika anekdoter från vasaloppstävlingarna.

Färden fortsatte vidare till Orsa slipstensmuseum. Väl framme  bjöds vi att äta en god och vällagad lunchbuffé. Därefter fick vi förflytta oss mer än 100 år tillbaka i tiden genom att följa slipstenstillverkningens utveckling via bilderna på museets väggar och en föreläsning. Därpå följde en vandring in i djupaste skogen där vi mötte levande slipstensarbetare. Här kunde vi noga följa hur en svart och grov sten blev en vacker slät slipsten med olika mönster.

Sedan fortsatte resan till Hamregården och en böljande skir natur. Vi stannade aldrig till och gick in i huset, men kunde genom bussfönstret se de olika husen som ungdomar själva byggt. 
Innan vi åkte till Orsa församlingshem för kaffe med dopp och samtal besökte vi Hansjö mejeri. Här fick vi tillfälle att köpa hemgjord ostar med namn som Rosa, Lina och Tindra, yoghurt och choklad i en liten affär.

Nu vet vi efter två år på varandra regniga utflykter att vädret spelar ingen större roll för Gagnefs-och Mockfjärdsbor. De är lika glada, pigga och tacksamma oavsett hur vädret än blir. Tack till alla fantastiska resenärer för det och den trevliga dagen tillsammans med er! 

Diakonerna Rosita och Noomi