Nej, Stockholms stifts biskop har inte plockat bort kors i Sjömanskyrkan

Stockholms stifts biskop föreslog en gång att man tillfälligt kunde göra Sjömanskyrkan tillgänglig för människor med annan tro än den kristna, som man gör i en del sjukhuskapell. Detta har dock aldrig skett.

Vill Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, plocka bort korset ur kyrkorna? Frågan ställs ibland och vi kan besvara den med ett entydigt nej.

Sjömanskyrkan är en fristående stiftelse, inom Svenska kyrkans ram, som enligt stadgarna har i uppdrag att ”i första hand bedriva och understödja verksamheten i Stockholms hamnar för att vara sjömännen till hjälp i andligt och lekamligt avseende”. Kyrkan har en egen styrelse och egna anställda.

Under ett styrelsesammanträde 2015, där Eva Brunne (biskop i Stockholms stift) var inbjuden som gäst, uppkom ett samtal om vad som är möjligt att göra om ett fartyg med besättning av en annan tro kommer och vill be.

Eva Brunne föreslog att man tillfälligt skulle kunna göra samlingsrummet tillgängligt för medmänniskor med annan tro än den kristna, genom att till exempel flytta kristna symboler och märka ut riktningen mot Mecka, något som redan görs i gemensamma bönerum på flygplatser och i en del sjukhuskapell. Detta förslag blev dock aldrig verklighet.

Eva Brunne har själv aldrig plockat bort något kors. En biskop i Svenska kyrkan har vare sig vilja eller möjlighet att göra så. Korset är den kristna trons huvudsymbol och finns i alla våra kyrkor. Tillsammans med de andra biskoparna bär Eva Brunne ett stort och väl synligt biskopskors till sin ämbetsdräkt, något som påminner om korsets betydelse för kyrkan.