Fresta församling Besöksadress: FRESTA KYRKVÄG 2, 19454 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling Webbplats

Pristagare

Här hittar du tidigare pristagare

Bengt Säker och María Fälth tog representerade Skopan.

2016 - Secondhandbutiken Skopan i Upplands Väsby
tilldelades priset med följande motivering:

I den heliga Birgittas anda samlar Skopan goda krafter för att upprätta människor. Genom delaktighet och samverkan hjälper verksamheten utsatta människor såväl lokalt som globalt. Med empati och civilkurage utmanar Skopan samhällets etablerade strukturer genom att uppmuntra människor till att dela med sig av både sina yttre och inre resurser.

Skopan fördelar priset

Nu (2017-03-15) har Skopan bestämt vad prispengarna ska användas till. Prispengarna ska gå till välgörenhet lokalt i Väsby.
Hela prissumman fördelas så att

• 10 000 kronor går till Unga män
  • 10 000 kronor går till Unga kvinnor och
  • 10 000 kronor går till 96:an.

96:an är ett drogfritt stödboende som kombineras med behandling och andra stödinsatser. Även Unga män och Unga kvinnor jobbar mot droger.

– Vi försöker hjälpa människor på rätt köl igen, säger Bengt Säker på Skopan. Men Skopans generositet slutar inte med prispengarna. Skopan skänker ytterligare
30 000 kronor till utbildning för föräldralösa flickor i Nepal.

– Det finns ett engagemang för Nepal från flera av de som jobbar på Skopan, säger Bengt Säker. Bengt är väldigt glad över att kunna hjälpa andra människor.

– Det känns fantastiskt bra. Många gånger önskar man att vi hade större resurser, säger Bengt Säker. Skopan drivs av pingstkyrkan i Upplands Väsby, Sollentuna Pingstkyrka, Missionskyrkan och Lions i Upplands Väsby.

Birgittapriset, döpt efter Heliga Birgitta, ska bland annat ”inspirera andra att göra gott i Birgittas anda”

2015 -  Priset gick till Britt-Inger Berggren för hennes omfattande engagemang för personer i samhällets marginaler. Bland annat har asylsökande och nyanlända fått ta del av hennes stora engagemang.

– Alla av de nominerade till årets Birgittapris har ett genuint samhällsengagemang, men Britt-Inger Berggren är den som lyser mest. Samtliga i juryn är rörande överens om att Britt-Ingers nära arbete med språkträning för nyanlända är synnerligen angeläget och betydelsefullt, säger Leif Bejhed (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Britt-Inger har genom sitt livslånga engagemang för sina medmänniskor i utsatta situationer verkat i den heliga Brigittas anda. Redan i unga år engagerade hon sig i Frälsningsarmén och hon har även verkat som pastor i Upplands Väsbys missionskyrka.

– Birgittapriset är idag mer aktuellt än någonsin. Jag vet att Britt-Ingers låga kommer att skänka ljus och glädje för ung och gammal och göra Väsby till än mer en plats där färgstarka människor möts, säger Leif Bejhed (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

2014 - gick priset till Lennart Kedvall med följande motivering:
En ekumenisk person som i sin livsgärning betytt mycket för många människor. En inspiratör som på kristen grund fortfarande brinner och smnittar sina medmänniskor att göra gott. Han har genom osjälviskt tjänande berikat livet för människor både lokalt och internationellt via kyrkan i utlandet och på så sätt i flera avseenden under lång tid agerat i den Heliga Birgittas anda.

Lennart valde att fördela prispengarna lika till kampen mot Ebola samt lära-läsa-arbete för barn i Eritrea. Båda är projekt inom Svenska kyrkans internationella arbete.

2013 - Birgittapriset tilldelas Inga-Britt Ahlenius med följande motivering:
Med sin integritet och sitt stora mod att utmana makten, rigga om en riksrevision, fälla en EU-kommission och kritisera ledarskapet hos FNs generalsekreterare, har hon handlat i Heliga Birgittas anda.