Bli volontär

Församling är vi tillsammans. Har du lust och kraft att bidra med något av det du kan och är, med något av din tid och ditt engagemang så är du välkommen att höra av dig.

Exempel på uppdrag

Gudstjänst/Kyrkan:

• Som gudstjänstvärd blir du en del av det team som genomför gudstjänsten och som består av präst, musiker, vaktmästare och kyrkvärd. Uppdraget är att vara behjälplig med praktiska uppgifter i samband med gudstjänsten. Beroende på vad som passar dig kan du: Ta emot gudstänstbesökare och dela ut gudstjänstordningar, Ta upp kollekt, Hjälpa vaktmästaren att göra i ordning kyrkorummet före och efter gudstjänsten, t ex tända ljus. Eventuellt läsa någon text. Gudstjänstvärd kan du vara med regelbundenhet eller någon enstaka gång.
  • Ansvara för altarblommor med hjälp av vaktmästare
  • Om du spelar instrument och är intresserad att bidra genom att spela i gudtsjänst eller vid andra tillfällen hör gärna av dig.

miljö-  eller rättvisefrågor

• Om du har ett engagemang för miljö eller rättvisefrågor och för församlingens internationella kontakter är du välkommen till gruppen ”För en bättre värld”. Förutom att vara delaktig i insamlingar finns det många andra möjligheter att bidra med det du är bra på och intresserad av. Om du vill vara med får du inbjudan till gruppens träffar.

pilgrim

• Inom pilgrimsverksamheten behöver vi volontärer på olika sätt. Du kan hålla ett öga på pilgrimsleden och gå där för att se om allt är i sin ordning eller om det ligger stormfällda träd i vägen t ex. . Du kan också utbildas till att bli pilgrimsledare och leda vandringar på vår Pilgrimsled. Som pilgrimsledare kan du också, om du vill, bli del av ett större nätverk som omfattar många församlingar både i Stockholms Stift och i andra delar av landet.

Evenemang

• Hör gärna av dig om du vill hjälpa till vid valborgsfirande, nationaldagsfirande, midsommarfirande, Bollstanäsdagen, allhelgonahelgen, födelsedagsfest för våra äldre etc. där behövs många händer.
  • Ordna loppmarknad i samband med julmarknad eller vid annat tillfälle

Barn och unga

• Vill du bidra med läxhjälp för barn i mellanstadieåldern eller också ungdomar?
  • Vid flera tillfällen under året behövs hjälp när skolklasser eller förskolegrupper besöker församlingen. Det kan handla om rollspel eller kökshjälp.
  • Virka eller sticka babysockor/vantar till dop-påse
  • Vill du vara extra resurs i någon av våra grupper?

egen idé

• Har du själv en idé för någon grupp som du skulle vilja leda så hör av dig, så funderar vi på hur det skulle kunna gå inom ramen för församlingen?

Utomhus

• odlingsgrupp blommor,
  • anlägga örtagård eller likande vid prästgården
  • se till våra krukväxter, plantera om, ordna med sticklingar
  • rensa ogräs på grusgångar före midsommar
  • under vår, sommar och höst finns det möjlighet att hjälpa till med trädgårdsarbete runt kyrkan och vid församlingens övriga hus

Mat och bak

• hjälp vid soppan på onsdag förmiddag
  • plocka äpplen vid säsong och göra kakor, paj, mos.  (det som inte går åt i verksamhet kan säljas t ex vid tacksägelsedagen.

VÄRDSKAP:

• Kafé Klockarstugan: öppna/stänga, möblera, göra trevligt, sätta upp parasoll, baka veckans kaka, ”duka”/diska, brygga kaffe och finnas till hands för besökarna
  • ordna julaftonsgemenskap i församlingen.

AFFISCHERA

• hjälpa till med affischering, regelbundet eller när du kan och vill.
  • dela ut flygblad i brevlådor vid särskilda arrangemang

Hanne Stichel

Präst, Tillförordnad kyrkoherde