Fresta församling Besöksadress: FRESTA KYRKVÄG 2, 19454 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling Webbplats

Birgittapriset

Priset har som mål och syfte att inspirera andra att göra gott i Birgittas anda. Priset ska öka publiciteten kring Väsby och Fresta med fokus på Birgitta. Här kan du lämna din nominering.

Om priset

Birgittapriset är ett pris instiftat 2013 av Upplands Väsby kommun och Fresta församling i åminnelse av Den Heliga Birgittas troliga födelse och dop i Fresta församling i nuvarande Upplands Väsby. Priset delas ut på Birgittadagen den 7 oktober varje år och pristagaren får förutom äran, diplom och blommor, destinera 30.000 kronor till valfritt välgörande ändamål.

Birgittapriset -  Mål och syfte

Priset har instiftats med följande mål och syfte:

• Priset ska inspirera andra att göra gott i Birgittas anda.
• Priset ska öka publiciteten kring Väsby och Fresta med fokus på Birgitta.
• Priset ska synliggöra och möjliggöra nya strategiska samarbeten som till exempel det mellan församlingar, trossamfund, Birgittasystrarna och kommun.
• Priset ska i sig göra gott i och med prispengen som pristagaren får destinera.
• Priset syftar till att synliggöra och uppmärksamma den Heliga Birgitta i ett antal avseenden, bland annat:
• hennes födelseförsamling,
• hennes utnämning 1999 till Europas skyddshelgon,
• hennes insatser och arv till våra dagar,
• delta i att forma bilden av Birgitta samt slutligen att skriva modern kyrkohistoria.

Kriterier för att tilldelas Birgittapriset

En organisation eller nu levande person kan tilldelas priset om personen verkat i den Heliga Birgittas anda. Vad det innebär listas nedan. En enstaka insats på något område eller flera insatser på olika områden kan kvalificera en person att ta emot priset. Personen ska nomineras och utses av en jury som består av företrädare för Upplands Väsby kommun, Fresta församling samt för Stockholms Pilgrimscentrum.

Med den Heliga Birgittas anda menas bland annat:

Andlig utveckling
-Ödmjuk tvivlare
-Ekumenisk person
-Kristuscentrerad person – situations-, sammanhangs- eller organisationsoberoende
-Modern, dvs utmanar och ifrågasätter det vedertagna i syfte att utveckla
-Förmåga att manifestera och omsätta sin tro i handling

Samhällelig utveckling
-Internationell utblick och perspektiv
-Världsmedborgare
-Samvete och civilkurage
-Provokatör, medlare eller modig ifrågasättare
-Likabehandling, rättvisa, jämställdhet

Caritas / Diakonala insatser
-Delade det hon ägde
-Öppnade sitt hem för utsatta
-Empatisk
-Vittnesbörd, att avstå egen vinning till nytta för andra
-Inre övertygelse, inte för att synas eller höras själv
-Unga kvinnors värn

Vi tar tacksamt emot din nominering till och med den 19 september.

Här kan du lämna din nominering

Kajsa Franke

Församlingsassistent