Meny

Lekkyrkan

Invigdes 6/10 av Mirjan som med hjälp av biskop Eva Nordung Byström på biskops vis, knacka tre gånger med staven på dörren.

Text från kyrkbladet 2018-3

Nu är det spännande! Snart är det verklighet, jag hoppas barnen kommer få stor glädje av och i lekkyrkan. Jag berättar igen i korta drag från början. Jag fick en semesterbild av min syster där hennes barn tittar på liten kyrka i Lövånger. Nästan direkt tänkte jag - En sådan ska vi ha! Från tanke till ett förslag till kyrkorådet som gillade idén till att den står färdig bredvid församlingsgården är på tok för lång tid enligt mig. Tålamod är inte min starka sida, men ibland finns inget val. Mellan idé och färdig lekkyrka på plats är det många saker som måste ske. Snickaren Ingvar Magnusson fick ritningar på Ragunda kyrka och från dessa gjorde han en ritning på en tiondels kyrka. En ansökan om projektstöd gjordes hos Leader 3sam och den beviljades med 200 000 kr och pastoratet står för 50 000 kr. Det är med stolthet som Ingvar Magnusson, som i vanliga fall mest snickrar garage och lekstugor, bygger kyrkan. Allt görs för hand och det tar tid då allt är nytt och oprövat. Stuprör och hängrännor specialtillverkas av Rolf Andersson för att bli proportionerliga. Den kommer att se ut som Ragunda kyrka men i miniformat, men inte så liten ändå då den blir nära tre meter bred och fem meter lång, tornet blir 4,5 meter högt, med kyrktupp och klocka, både en att ringa i och en att se tiden på. Tre bänkar på var sida om gången, altarring och naturligtvis en altartavla. Vi vill att barnen ska känna sig delaktiga och känna att det är deras kyrka. De ska därför få vara med när det sista i arbetet ska utföras. Två kyrkvärdar kommer att tillsammans med barn sy ”prästkläder”, några barn ska måla kyrkan utvändigt och några barn ska tillsammans med en konstnär måla altartavlan. Invigning av kyrkan kommer att ske den 6:e oktober kl. 10 av Biskop Eva Nordung Byström. Då tas också Ann-Katrin Hoflin emot i pastoratet då hon ska arbeta som församlingsassistent hos oss. Vi hoppas att många barnfamiljer kommer för att delta i invigningen och tar chansen direkt att leka i kyrkan. Så otroligt roligt att vi får en kyrka mitt i byn.  

 

Text från kyrkbladet 2018-4

Lekyrkan som snickrats av Ingvar Magnusson från Västeråsen, och fått plåttak lagt av Anderssons plåt i Ragunda, kom på plats utanför Församlingsgården för att hinna målas till invigningsdagen.

Många olika krafter har varit med i alla de moment som krävs när en Lekkyrka ska bli till och komma på plats. Alltifrån snickeri, plåtläggning, markberedning, utfyllnad och transport . En sån dag! Lekkyrkan är efterlängtad!

Lekkyrkan skulle få samma fina färg som Ragunda kyrka, så varför inte ta färgprov på den och sen välja några nyanser kraftigare och låta 4 barn tillsammans med Per och Morgan från Nordells målerifirma, få måla kyrkan så den blir riktigt rosa och fin?

Viola Danielsson, Sebastian Stenmark, Lina Eriksson och Oskar Eliasson hjälpte till att måla den en dag efter skolan. Så, vips, en eftermiddag kunde vi se vår rosa kyrka-mitt-i-byn, stå färdig!

I en lekkyrka behövs det en vacker altartavla, så varför inte se till att några barn tillsammans med en konstnär får uppdraget att måla den? Linda Lundin, konstnär engagerad även i Världens barn-projektet fick hjälp av fyra barn i våra barngrupper för att måla altartavlan. Lilly Edblad, Astrid Chong, Axel Nordenström och Filip Lilliehöök gjorde ett jättefint jobb tillsammans med Linda. Elefantberget och Indalsälven känner vi igen.

För att kunna leka i en lekkyrka behövs också ”prästkläder” i barnstorlek, så varför inte se till att ett par barn tillsammans med våra duktiga, sykunniga kyrkvärdar, Elisabeth Moberg och Margareta Lindström, får uppdraget att sy dessa kläder? Anja Stenmark och Alva Borglund fick sy de två stolorna som prästen bär. Vad är en stola? ”Kyrkiska”? Stola är det långa band som präster bär över axlarna.            Så bra det blev när så många fick vara med och bidra till vår lilla fina Lekkyrka!

 

 

Dessa har bidragit till att vi har lekkyrkan på plats

Leader 3Sam – beviljat ansökan om medel

Ingvar Magnusson – byggt

Andersson Plåt –  plåtarbeten

PO Edlund – markarbete

Krister Mellbergs Maskin – lastning

Uttaberga Gård – körning

Håkan Lind – körning

Nordells Måleri – målning

TC Kraft – eldragning

Linda Lundin, konstnär – målat altartavlan

 

Margareta Lindström – sytt prästkläder

Elisabet Moberg – sytt prästkläder

Alva Borglund – sytt stola

Anja Stenmark – sytt stola

 

Axel Nordenström – målat altartavla

Filip Lilliehöök – målat altartavla

Lilly Edblad – målat altartavla

Astrid Chong – målat altartavla

 

Lina Eriksson – målat utvändigt

Viola Danielsson – målat utvändigt

Sebastian Stenmark – målat utvändigt

Oskar Eliasson – målat utvändigt