Konsten att dö för att finna livets ljus igen

En gudstjänst med livsberättelsen i fokus

SÖNDAG 2 APRIL KL 16:00
Garvaregården

Medverkande: 
Kristoffer Ramström
Monica Strandberg
Thomas Eidrup
Sofia Ekelund Fogelström

Välkommen till en kväll med livsberättelsen i fokus. Utifrån konstnär Monicas målning och Kristoffers berättelse går vi på djupet med livet när det inte blir som vi har tänkt oss. 

Söndagen är inlednigen på stilla veckan. I kyrkor och i hjärtan förbereds för långfredag och uppståndelsesöndag. Vad händer när vi speglar våra liv i tradition och sammanhang, större än oss själva? Hur hittar vi källor som rinner fram för stöd och motståndskraft i den tid vi lever i nu? 

Sofia leder samtalet och det blir musik med Thomas Eidrup

Efter gudstjänsten serveras en enkel soppa kl 17 och samtalet fortsätter. 

Välkommen!

KONSTEN ATT MÅLA EN LIVSBERÄTTELSE

Kristoffer, som är uppväxt i Lindsdal, var för några år sedan med om en olyckshändelse som radikalt förändrade hans liv. Han och Monica möttes i en öppen samtalsgrupp som anordnades av studentkyrkan i Kalmar där jag då arbetade, och där föddes också idén att göra något tillsammans.

-Jag blev väldigt glad när Monica fråga om hon fick måla min berättelse. För jag hade länge tänkt att jag personligen ville få berätta min livshistoria, säger Kristoffer.

Monica har länge intresserat sig för att gestalta olika livsberättelser och tolka dem genom bibelns berättelser. Hon gillar att göra målningar tillsammans med andra människor och är väldigt intresserad av att höra deras olika livsberättelser.

-Sedan jag målade altartavlan i Ryssby har det funnits i mig, tanken att alla människor är sin egen altartavla, säger Monica.

Något som har hjälpt henne att komma till ro är att gå i kyrkan och genom att söka den vägen fick hon inspiration till att måla andras livberättelser just utifrån en biblisk berättelse.

-När jag mötte Kristoffer och fick lyssna på hans berättelse blev jag nyfiken på hans perspektiv, berättar Monica.

-Att få göra detta projekt tillsammans med Monica, och dig Sofia, hjälper mig att grunda ner allt som har hänt. Att lära sig leva med, men också läka från trauma. Att få ett livsperspektiv som motiverar mig att vilja leva, säger Kristoffer. -Mitt hjärta har en längtan att komma tillbaka till livet igen.

 

DE FORTSATTE ATT TRÄFFAS I SAMTAL EN GÅNG I VECKAN I ETT ÅR.

- Jag upplevde att det växte fram, berättar Monica. -Jag tror på intuition, på det som dyker upp. När Kristoffer sa att han kände sig korsfäst, att han ett tag kände det som att Gud själv satt honom på korset. Det öppnade många frågor: Vad innebär det att dö? Är det möjligt att acceptera för att gå vidare? Hur lär vi oss att leva med trauma?

Vi pratar vidare om hur bra det är att vi är olika. Monicas mer jordade, bildmässiga, konkreta driv med önskan att förstå och Kristoffers i sitt andliga sökande och läkandet som han står mitt i.

-Nu handlar det om att kapitulera. Att ge upp den styrande kampen om vad jag tror är bäst och istället låta livet, känslorna och intuitionen visa vägen framåt. Att våga släppa taget och öppna upp för Gud och livets flöde, säger Kristoffer

Vid penna Sofia E Fogelström, präst i Förlösa Kläckeberga församling