Begravning

Ett viktigt råd vid dödsfall är att ta det lugnt. Det är inte bråttom. En första åtgärd kan vara att anmäla dödsfallet till en begravningsbyrå eller församlingsexpeditionen. Det är församlingen som ansvarar för begravningen. Begravningsbyrån kan hjälpa till med det praktiska.

Församlingens bårtäcke, blått med guldtrådar
Församlingens bårtäcke, blått med guldtrådar Bild: Camilla Rickardsson

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödes anhöriga.I gudstjänsten får vi tacka för vad en människa gett oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades och ville i vår relation. Vi får be om försoning för det som brustit mellan oss. Gudstjänstens djupaste ärende är överlämnandet av den som är död i Guds händer.Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Kroppen kan inte skiljas från människan. Vi lägger kroppen till vila, prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom/henne i Guds omsorg och kärlek. Begravningen kan vara ett samlande begrepp för tiden från själaringning till minnesstund och uppföljning. Begravningens sammanhang sträcker sig från dödsbädden till avskedet vid graven.