Foto: Corren

Sommaröppna kyrkor 2022

Välkommen in i våra kyrkor när du åker förbi eller du kanske bor nära din kyrka. Under sommaren står många av våra kyrkor öppna. Nu kan du också få en guidning via din mobiltelefon

Mjölby

Mjölby kyrka: Dagligen kl 10-18 (Vardagar är kyrkan vanligtvis öppen tidigare)
Högby kyrka: 16 maj-28 aug. Dagligen kl 10-18
Lundby kapell Öppet fredagar kl 9-12 i samband med våffelcafé under maj-september. Övrig tid öppnas efter överenskommelse

Kyrkguiden leder dig rätt

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.
Foto: Per Hård af Segerstad

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

Sommarmusik 2022

Sommar - öppna kyrkor och sommarmusik. Församlingarna i pastoratet inbjuder dig till en musikupplevelse i en vacker kyrka på många olika platser och med ett varierat program. Sommarmusiken är ett samarrangemang med Sensus

Kyrkor och lokaler

Församlingarnas kyrkor och kyrkogårdar ligger i en rik kulturbygd och här finns ett stort antal kyrkor från olika århundraden och olika stilar.

Kyrkogårdar

I Folkungabygdens pastorat finns 36 begravningsplatser inom fem områden, Boxholm, Mjölby-Väderstad, Skänninge, Vifolka och Ödeshög.

Färgglad, mönstrad textil.

Kyrkans textila historia

Från klostrens tillverkning under medeltiden till 1900-talets förnyelse. Här får du en snabb genomgång av de kyrkliga textiliernas utveckling.

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Vad finns i kyrkan - en ordlista

Här hittar du mer information om kyrkorummets inventarier och symboler, kyrkliga ord, personer mm

En liten pojke i vit skjorta och grön fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.

Upptäck kulturarvet

Kyrkor och begravningsplatser är fulla av historia och rymmer olika slag av berättelser. Samtidigt är rummen och platserna inte museala utan används än idag, ett levande kulturarv.

Benen av någon som går mellan kyrkbänkarna.

Ett levande kulturarv

Att gå på vandring i ett kyrkorum kan vara som att förflytta sig genom den kristna traditionen, att röra sig i olika tider. Kyrkobyggnaden är full av historia. Föremål av olika slag och tillsynes obetydliga detaljer rymmer berättelser.