Foto: L Nilsson

Begäran om konkurs

Nyhet Publicerad Ändrad

Styrelsen i Mat i Folkungabygden beslutade den 31 juli 2019 att omgående sända en konkursbegäran till tingsrätten i Linköping med kompletterande kontrollbalansräkning, att sätta Mat i Folkungabygden (Wienerbageriet i Mjölby) i konkurs. Ytterst ägare till bolaget Mat i Folkungabygden är Folkungabygdens pastorat. Tingsrätten i Linköping har att tillsätta en konkursförvaltare som därefter tar över ansvaret.

Wienerbageriet inköptes den 2 mars 2018, som en verksamhet att undersöka pastoratets förmåga i bolagsform att bidra till långsiktig ekonomisk styrka. Wienerbageriet med dess hantverk från grunden, kompetent personal, pastoratets behov av bakverk och dess utsökta lokalisering i kyrkomiljön passade utmärkt in. I bageriet såg vi en stor utvecklingspotential för utvidgad diakonal verksamhet.

Wienerbageriet har tyvärr konkurrensmässigt inte klarat utvecklingen i den riktningen. Under perioden har pastoratet tillstyrkt två ägartillskott för att klara driften. Affärsplan visar lönsamhet först efter något år och utfall enligt budget 2019 avviker i dagsläget allt för mycket för att driva verksamheten vidare.

Att gå ut på marknaden och sälja Wienerbageriet är en process som tar tid och med de ekonomiska förutsättningar som föreligger anser inte bolagsstyrelsen att det är något alternativ, samma sak gäller för en planerad likvidering.