Foto: L Nilsson

Kyrkor och lokaler Ödeshög

Här finns beskrivning av kyrkorna i församlingen, du kan gå en virtuell vandring och få en guidning av kyrkan och dess historia.

Ödeshög kyrka och lokal

Ödeshögs kyrka ligger mitt i byn och syns väl från alla håll. Kring kyrkan ligger den gamla kyrkogården som vuxit fram sedan medeltiden. Vid den norra infarten i samhället ligger Ödeshögs nya kyrkogård

Heda kyrka och lokal

Kyrkan och kyrkogården ligger mitt i byn. Bredvid kyrkan ligger den gamla skolan som numera är församlingshem. Här finns den berömda Hedamadonnan

Rök kyrka och lokal

Röks kyrka och kyrkogård ligger på Östgötaslätten utefter gamla E4an

Svanshals kyrka och lokal

Kyrkan och kyrkogården ligger med utsikt över fågelsjön Tåkern. Kyrkan har istället för en tupp en svan högst upp på tornet

Stora Åby kyrka och lokal

Fyra kilometer utanför Ödeshögs samhälle ligger Stora Åby kyrka och kyrkogård på en höjd i det öppna jordbrukslandskapet

Trehörna kyrka och lokal

Trehörna ligger på gränsen till Småland och socknen bildades 1643 genom att de tre hörnen från Stora Åby, Säby och Linderås fogades samman till en enhet.

Västra Tollstad kyrka och lokal

Västra Tollstad kyrka och kyrkogård ligger på östgötaslättens södra del öster om tätorten Hästholmen. Läget är mycket öppet och kyrkomiljön omges av åkermark med byar i nordöst och sydöst. I Väster anas Vättern och i norr tornar Omberg upp.

Kyrkor och lokaler

Församlingarnas kyrkor och kyrkogårdar ligger i en rik kulturbygd och här finns ett stort antal kyrkor från olika århundraden och olika stilar.

Gudstjänster

Gudstjänster firas i många olika former, både söndagar och vardagar, och är församlingens gemensamma kraftkälla. Gudstjänsten är också grunden för den kristna församlingen.

Sommaröppna kyrkor 2022

Välkommen in i våra kyrkor när du åker förbi eller du kanske bor nära din kyrka. Under sommaren står många av våra kyrkor öppna. Nu kan du också få en guidning via din mobiltelefon

Kyrkogårdar

I Folkungabygdens pastorat finns 36 begravningsplatser inom fem områden, Boxholm, Mjölby-Väderstad, Skänninge, Vifolka och Ödeshög.

Ett barn har handen i ett glasskål med vatten, kanske dopskålen.

Dop och bröllop

Svenska kyrkan finns för dig när du behöver den. Vi vill gärna vara med och göra livets alla olika skeenden till positiva upplevelser. Välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar!