Gravdekor med granris och tallkottar. I bakgrunden syns en tänd ljuslykta.
Lyssna

Fint på kyrkogårdarna inför allhelgonahelgen

En välbesökt helg på våra kyrkogårdar väntar. Heléne Nilsson och Peter Oscarsson ser till att löven är uppsamlade, ljusbärarna är på plats och grusgångarna krattade. 

Text & foto: Annelie Sylvan

Tillsammans med Lars Andersson ansvarar Heléne Nilsson och Peter Oscarsson för kyrkogårdsskötsel och en del vaktmästarsysslor i Väderstads församling, som omfattar Appuna, Hogstads, Kumla och Väderstads kyrkor.

En varm dag i september känns hösten avlägsen men en del löv har börjat falla. En skylt utanför dörren till Väderstads kyrka välkomnar in. Vid askgravlunden träffar jag på Heléne med rensjärn och ogräshink i händerna.

Pryder skötselgravarna
Hon har jobbat på kyrkogårdar sedan 1990-talet. I Väderstad sedan 2010. Att tukta gräsmattor och rabatter, plantera och kantgräva och hålla prydligt kring gravarna är en stor del av jobbet under den gröna säsongen. Varje fredag plockas vissna blommor ur vaserna och gångarna krattas högtidligt randiga. Och till allhelgona ska det förstås vara lite extra fint, menar Heléne, då många besöker kyrkogårdarna.

-Vi städar undan löv, krattar gångar och lägger ut gravdekorationer, där så önskas, på de gravar vi sköter enligt avtal med gravrättsinnehavarna, berättar Heléne.

Hur mycket skötsel som ingår är lite olika. En del beställer full skötsel av graven medan andra vill plantera en del blommor själva.

 

Heléne krattar grusgången

Nykrattade grusgångar på kyrkogården signalerar helgdag. Inför varje helg krattas grusgångarna vid den kyrka där gudstjänst kommer att hållas, berättar Heléne.

Foto: Annelie Sylvan

Hjälp att hitta grav
Att jobba på kyrkogården är inte så ensamt som det kan verka.

-Kyrkogården är en plats som betyder mycket för människor. Det kommer besökare som gärna vill prata lite. En del går till kyrkogården nästan varje dag, säger Heléne.

Ibland, inte minst till allhelgona, kommer långväga besökare.

-De har kanske inte varit här på tio år och glömt var den anhöriga ligger begravd. Då kan vi göra en sökning i vår dator och hjälpa dem att hitta graven, berättar Heléne.

”Min kyrkogård”
Heléne har sina rötter i Väderstad och bor inte långt från kyrkan. Hon sjunger också i en av kyrkokörerna.

-Kyrkomiljön är en stor del av mitt liv. Jag stortrivs med de omväxlande arbetsuppgifterna på kyrkogården. Vi jobbar utomhus och kan ofta anpassa uppgifterna efter vädret. Det känns nästan som om de här kyrkogårdarna är ”mina” kyrkogårdar. Ja, så känner vi nog allihop. Jag tycker också att det är kul att inspireras av andra kyrkogårdar och tänka: så där skulle vi kunna göra ”hemma hos oss”, skrattar hon.

Smyckar minneslundarna
Helene och kollegan Peter hjälps åt att plocka fram den stora ljusbäraren som brukar placeras i minneslunden till allhelgonahelgen.

-Här får man samsas lite och sätta gravljus i den gemensamma ljusbärarens lyktor. Och många ställer sina gravljus direkt på marken. Det brukar bli väldigt effektfullt. Men markdekorationer får inte läggas i lundarna. Vi brukar sätta ut en större gemensam utsmyckning. Vill man ändå ta med något eget till minneslundarna går det bra med blommor och dekorationer som kan sättas i vaserna, säger Heléne.

När allhelgonahelgen närmar sig får hon och Peter sällskap i förberedelserna, av de gravrättsinnehavare som sköter gravar själva.

-Det märks att det är en viktig högtid. Man vill pynta och göra fint, säger Heléne.