Other languages with Google Translate

Fira en hållbar jul

Ibland försvinner julens budskap i all stress och alla måsten. Längtar du efter att fira en lugn och klimatsmart jul, som inte kostar mer än du har råd med?

Stilla natt, heliga natt! Allt är frid. Stjärnan blid skiner på barnet i stallets strå och de vakande fromma två. Kristus till jorden är kommen, oss är en frälsare född.

Psalm 114

Tänk att det faktiskt går att minska sitt klimatavtryck under årets mest kommersiella period. Och att samtidigt få tid för vila och reflektion och kanske för att umgås med andra människor.

Ett första steg kan vara att ge bort en tjänst som julklapp, istället för en pryl. Kanske ett löfte om att hjälpa någon att röja i källarförrådet eller att storstäda. Eller ge bort ett bidrag till en organisation som du litar på.

Om klapparna ändå ska slås in, så fungerar tidningspapper bra att återanvända, i stället för att köpa nytt presentpapper. På nätet finns mängder av andra klimatsmarta tips.

Lyssna på julens budskap

Låt sedan tankarna på det som hände i Betlehem för mer än två tusen år sedan prägla dagen. Du kan

På juldagen kan du fira julotta, som är en gudstjänst tidigt på juldagens morgon, eller juldagsgudstjänst, lite senare. Även på annandagen firar vi gudstjänst i våra kyrkor.

Om du inte kan eller vill ta dig till kyrkan, kan du följa en gudstjänst på radio eller tv.

Det kan behövas mod för att förändra

Om vi firar med andra, måste vi kanske våga prata om hur vi gemensamt kan fira en annorlunda jul. Det kan krävas mod, men tänk om dem vi firar med faktiskt går med samma tankar?

Be för en hållbar jul, där julens budskap står i centrum

Gud, vårt samhälle krånglar till allt så mycket.
Jag tror att du bjuder in mig
att stanna upp inför enkelheten
inför barn som föds i nöd
inför hoppets röst i den stilla natten
inför det största underverket
på den torftigaste platsen.

Hjälp mig att se det enkla
det som inte lockar till konsumtion eller överdåd
det som bor i det avskalade.
Öppna mina ögon för det enkla i livet
de underverk som inte syns från början
det som jag själv inte kan förtjäna.