Detalj från en kyrkomålning av Sankt Botvid i Sånga kyrka.
Foto: Botvid och miraklerna

Film om Sankt Botvid och helgonlegenden

I somras var det 900 år sedan Sankt Botvid dödades, år 1120 enligt helgonlegenden från tidig medeltid. Minnesdagen den 28 juli uppmärksammades med premiären av Maja Hagerman och Claes Gabrielsons dokumentärfilm Botvid och miraklerna.

Se dokumentärfilmen Botvid och miraklerna

Sankt Botvid har gett namn åt Botkyrka kyrka, som byggdes till hans ära på 1100-talet, och Botkyrka kommun bär hans bild i loggan. Sankt Botvid brukar avbildas med en fisk i ena handen och en yxa i den andra. Fisken påminner om en lyckosam fisketur som fyllde två hela båtar med fisk fast platsen ansågs dålig för fiske. Yxan var det vapen som han dödades med, enligt helgonlegenden från tidig medeltid.

Filmpremiär på Botviddagen den 28 juli

I sommar är det 900 år sedan Sankt Botvid dödades.  900-årsminnet uppmärksammas på Botviddagen den 28 juli med en historisk dokumentär kortfilm där författaren Maja Hagerman och filmaren Claes Gabrielson ger sig ut på spaning efter helgonkulten kring Sankt Botvid.

Författaren Maja Hagerman och filmaren Claes Gabrielson.
Författaren Maja Hagerman och filmaren Claes Gabrielson berättar i sin film om de många spår efter Botvid och helgonkulten kring honom som de hittat.

De söker i medeltida handskrifter efter Botvidlegenden, finner noter till Botvids sånger som nog ingen sjungit sen medeltiden och upptäcker hans bild i många välbevarade mycket gamla kyrkor.

Spår av den märkliga historien om Botvid och miraklerna hittar de även ute i landskapet - bland gamla vägar och förkristna gravfält, och även inne i stenmurarna i de kyrkobyggnader som stått här sen medeltiden.

Aktiviteter i Botkyrka församling

Botkyrka församling uppmärksammar 900-årsjubileet med premiärvisning av filmen, öppen kyrka, pilgrimsvandringar, fotoutställning, bokrelease med mera.

Mer information om aktiviteterna och om legenden om Sankt Botvid hittar du hos Botkyrka församling