Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

500 år av reformation

Vem var Martin Luther? Vad var han så arg på? Och vad hände när han spikade upp sina 95 teser? Martin Luther inledde reformationen för 500 år sedan. Den förändrade både kyrkan och samhället på sin tid, och gör det fortfarande.

Ordet reformation är dubbeltydigt. Dels handlar det om att återge något sin ursprungliga form, dels om att omforma. Martin Luther sökte sig till källorna för att förändra kyrkan, så att människor skulle få bättre hjälp att upptäcka evangeliet: Du är sedd, älskad och förlåten av Gud!

Här på svenskakyrkan.se kan du läsa om reformationen, om hur den påverkar Svenska kyrkans tro och hur den förändrat kyrkan och samhället. Finns det något i det lutherska arvet som vi behöver göra upp med?

Texterna är nyskrivna av sex teologer och författare inför 2017 då vi uppmärksammar att det är 500 år sedan reformationen inleddes. Läs gärna tillsammans med andra och samtala om hur, eller om, reformationen och Martin Luthers tankar påverkar ditt liv, din tro och samhället. Ta gärna hjälp av frågorna längst ner i varje text.

Prästen och konstnären Kent Wisti har illustrerat.

texternas författare

• Urban Claesson är forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet och professor  i historia med särskild inriktning mot kyrkohistoria vid Högskolan Dalarna. Han har nyligen skrivit boken Kris och kristnande: Olof Ekmans kamp för kristendomens återupprättande vid Stora Kopparberget 1689-1713. Pietism, program och praktik. (Makadam 2015).
  • Elisabeth Gerle är präst, etikforskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet och professor i etik vid Lunds universitet. Hennes senaste bok är Sinnlighetens närvaro. Luther mellan kroppskult och kroppsförakt (Verbum 2015).
  • Karin Johannesson är präst, universitetslektor i religionsfilosofi och docent vid Uppsala universitet. Hon har nyligen skrivit boken Helgelsens filosofi. Om andlig träning i luthersk tradition (Verbum 2014).
  • Cristina Grenholm är präst,  kyrkosekreterare och chef på sekretariatet för teologi och ekumenik på kyrkokansliet i Uppsala. Hon är även professor i tros- och livsåskådningsvetenskap. Hennes senaste bok är Vår tro som min. Levande trosbekännelse. (Verbum 2015).
  • Cecilia Nahnfeldt är präst, forskningschef vid kyrkokansliet i Uppsala och docent i genusvetenskap. Hon har nyligen skrivit boken Luthersk kallelse. Handlingskraft och barmhärtighet (Verbum 2016).
  • Henrik Tobin är kyrkomusiker, skribent och verksam inom Kyrkomusikernas riksförbund, Lärarförbundet och Svenska kyrkan. Han har nyligen skrivit boken Ett gemensamt kosmos. Perspektiv på musik, liturgi och teologi (Artos och Norma 2015).