Prata med någon

Vi finns där för dig som är i behov av samtal eller självavård

Samtal med präst eller diakon

Det finns möjlight att prata med en präst eller en diakon i församlingen. För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.
Du kan nå präst eller diakon genom att ringa församlingens reception på tfn 08-683 63 00.

Präst nås måndag-fredag 09.00-12.00
Diakon nås måndag-fredag 09.00-13.00

Samtala digitalt eller i telefon

• Om du behöver hjälp när vi inte är tillgängliga finns jourhavande präst. Jourhavande präst är en samhällstjänst som du når den tid på dygnet när många andra verksamheter är stängda. Samtala på telefon, chatta eller skriv elektroniska brev. Prästen du talar med har tystnadsplikt.
  • Hos Kyrkans SOS får du tala med en medmänniska som lyssnar. Det är en person som är volontär och som har tystnadsplikt. Du kan ringa till SOS-telefonen, 0771-800 650​, eller skriva till SOS-brevlådan. Telefonen är öppen vardagar kl. 13-21 och lördag-söndag-helgdag kl. 16-21. Du får vara anonym om du vill.
  • Palveleva puhelin är en telefontjänst med samtalsstöd på finska. Du får tala med en medmänniska eller med en kyrkligt anställd, till exempel en diakon eller en präst.
  • Via instagramkontot @ungatankar kan du prata med präster, diakoner och pedagoger i Svenska kyrkan.
  • Unga Lukas är en chatt för unga mellan 15-25 år. Chatten är öppen kl. 19-22 på måndagar, onsdagar och torsdagar. Du kan vara anonym och den du chattar med har tystnadsplikt. Du chattar med vuxna med kunskaper om psykologi, relationer och annat som handlar om psykisk hälsa.
  • Du som har allmänna frågor om coronaviruset och covid -19, och talar något av språken arabiska, somaliska, persiska, tigrinja/amarinja och ryska, kan ringa telefonnummer 08-123 680 00. De som svarar på frågorna arbetar som hälsokommunikatörer på Transkulturellt centrum i Stockholms län. Telefontiden är vardagar mellan klockan 9-12 och 13-15.