Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Planera ett dop

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Om ni inte har möjlighet att lägga ner så mycket tid på planering är ni alltid välkomna till drop-in dop som många församlingar erbjuder. Men om ni vill göra en egen festlighet av dopet har vi samlat en del inspiration och tips som ni kan läsa här.

Hur vill ni ha dopdagen?

När man börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur man vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten med dopkaffe?

Välj datum och boka in

Efter att ni har börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum! Kolla era kalendrar och kontakta sedan oss. Dopet kostar ingenting om det arrangeras någon av församlingens kyrkor. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid. Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster. 

PRATA MED PRÄSTEN OM UTFORMNINGEN
Vanligen träffar man prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som kommer att hända under akten och utformning av dopet. Har ni speciella önskemål kring dopet? Ta upp dem i samtalet med prästen.

Förslag på musik till dopet

I samtalet med prästen kan man även prata om psalmer och musik man vill ha på dopdagen. Och den musiker som är med  och spelar vid dopet kan också ge råd. Det finns även en skiva på Spotify där man kan få inspriation på musik och psalmer som kan kan passa bra vid dopet. Lyssna på sånger som passar till dop här (Länk till Spotify-lista). 

Vem kontakar jag för att boka tid för dop?

Hör av dig till vår församlingsexpedition. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Fundera gärna på dessa punkter:

  • Datum
  • Vilken kyrka ni vill ha dopet i. Läs mer om våra kyrkor här.
  • Personnummer på den person som ska döpas och eventuella vårnadshavare.
  • Om ni vill låna lokal till dopfika efter dopet.

Boka tid och plats för dop/vigsel/begravning

Tel: 08-683 63 08 eller 08-683 63 09
e-post: farsta.bokning@svenskakyrkan.se 
Besöksdress: Lingvägen 149, 123 61 Farsta