Kierkegaards filosofi

Kierkegaards existentiella filosofi - om livsmening och djup mening

Hur är det att vara människa? Vad bör jag göra med mitt liv? Det här är några av de frågor som den danske filosofen Kierkegaard ställde sig för snart 200 år sedan.

Många söker idag efter en mer meningsfull tillvaro men vet inte riktigt hur. Kierkegaard har i sina böcker beskrivit viktiga förutsättningar för att kunna uppleva meningsfullhet.

I den här kursen presenteras grunddragen i Kierkegaards existentiella filosofi, med särskilt fokus på hans innerlighetsteori. Genom samtal fördjupar vi oss i hur hans tankar kan hjälpa oss i vår strävan efter livsmening och välbefinnande.

”Vad bör jag göra?”

”…finna en idé för vilken jag vill leva och dö.”

”Skulle jag önska mig något så skulle jag inte önska mig rikedom eller makt utan möjlighetens lidelse, det öga som evigt ungt och evigt brinnande överallt ser möjligheten.”

Tidsschema och kursplan, varannan tisdag (hösten 2020)
15/9     En kultur i förändring
29/9     Innerlighetsteori
13/10   Det estetiska stadiet
27/10   Det etiska stadiet
10/11     Det religiösa stadiet
24/11   Kierkegaards arv
8/12     Vart är vi på väg?

När: Varannan tisdag med start den 15/9 kl. 18.00-20.30. Obs! Med reservation för ändringar.
Plats: Söderledskyrkan, Gubbängssalen.
Ledare: Ted Harris, präst, teol.dr. FTO
Övrig info: Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och de direktiv som svenska myndigheter rekommenderar. Det kan innebära att förändringar kan ske med kort varsel.

ANMÄLAN TILL KIERKEGAARDS FILOSOFI, tisDAGAR HT 2020

Tidsschema och kursplan, varannan måndag hösten 2020
14/9     En kultur i förändring
28/9     Innerlighetsteori
12/10   Det estetiska stadiet
26/10   Det etiska stadiet
9/11     Det religiösa stadiet
23/11   Kierkegaards arv
7/12     Vart är vi på väg?

När: Varannan måndag med start den 14/9 kl. 18.00-20.30. Obs! Fulltecknad. Nytt datum släppt på tisdagar. Se ovan!
Plats: Söderledskyrkan, Gubbängssalen.
Ledare: Ted Harris, präst, teol.dr. FTO
Övrig info: Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och de direktiv som svenska myndigheter rekommenderar. Det kan innebära att förändringar kan ske med kort varsel.

Anmälan till Kierkegaards filosofi, måndagar hT 2020

OBS! Kursen är fulltecknad och har begränsat antal platser. Är du intresserad av att stå uppskriven på reservlista kan du anmäla dig här: Anmälan för reservlista till Kierkegaards filosofi måndagar (hösten 2020)