Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Farsta Besöks- och postadress: Lingvägen 149, 12361 Farsta Telefon: +46(8)6836300 E-post till Svenska kyrkan i Farsta

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gudstjänst

Gudstjänsten är ett möte både mellan människa och Gud och mellan människor. I gudstjänsten delar vi vad det innebär att vara människa. Här finns uttryck för sorg, glädje, tacksamhet, skuld, kärlek och omtanke.

Söderledskyrkan

Mässa
Gudstjänst med nattvard. Efter gudstjänsten serveras kyrkkaffe. 
När: Söndagar kl. 11.00 

Mässa med små och stora
En levande gudstjänst med enkel predikan, nattvard, bön, psalmer och barnkör. Öppen för alla, men med särskilt barnfokus. Efter mässan serveras kyrkkaffe.
När: Söndagar kl 11.00, 3/2, 14/4 och 12/5.

Söndagsskola
Barn är alltid välkomna att fira gudstjänst. Små ben kan inte alltid sitta still så länge som en vanligt gudstjänst varar och ibland kan det faktiskt vara svårt att hänga med i vad prästen egentligen pratar om. Söndagsskolan kan vara sång, bön, skapande, lek och berättelser ur Bibeln. Här kan barnet fråga om det som verkar konstigt eller svårt att förstå. Under lekfulla former lär vi oss mer om kristen tro och hur vi ska vara mot varandra. Och har kul ihop!
När: Söndagar kl 11, 17/2, 3/3, 24/3, 7/4 och 26/5.
Kontakt: Erica Hemström

Förbönsmässa
En lite enklare vardagmässa med nattvard.
Plats: Mariakapellet, Kornet (vid Söderledskyrkan)
När: Tisdagar kl. 12.00

Kvällsmässa
En enklare vardagsgudstjänst med nattvard. Efter mässan finns möjlighet att delta i samtal med läsning av söndagens bibeltexter, tankar kring dem, samt lite förberedande samtal inför högmässan. 
Plats: Ansgarskapellet, Söderledskyrkan
När: Onsdagar 18.30

Fredagsbön i Mariakapellet
När: Fredagar kl. 14.00
Plats: Mariakapellet, Kornet (vid Söderledskyrkan)

Farstastrandkyrkan

Mässa
Varje söndag firas gudstjänst med nattvard. Efteråt serveras alltid kyrkkaffe. Varannan söndag serveras soppa efter mässan.
När: Söndagar kl. 11.00. Mässa med soppa efter mässan startar 13/1 och fortsätter sedan varannan söndag.

Veckomässa
Vardagsgudstjänst med nattvard. Efter gudstjänsten serveras ekologisk lunch.
När: Onsdagar kl. 12.00

Stora Sköndals kyrka

Högmässa
Gudstjänst med nattvard, predikan, bön, psalmer och rikligt med annan gudstjänstmusik. Efter gudstjänsten serveras kyrkkaffe.
När: Söndagar kl. 11.00

Gudstjänst
Innehåller predikan, bön,  psalmer och annan musik. Ingen nattvard.
När: Söndagar kl. 11.00 Söndagar kl. 11.00, 24/2, 24/3, 14/4, 19/4
(långfredagsgudstjänst) och 28/4.

Mässa med små och stora
En levande gudstjänst med enkel predikan, nattvard, bön, psalmer och barnkör. Öppen för alla, men med särskilt barnfokus. Efter mässan serveras kyrkkaffe.
När: Söndagar kl 11.00, 17/2, 31/3 och 19/5.

Morgonmässa
Enkel gudstjänst i vardagen med reflektion, bön, nattvard, psalmer och inslag av musikmeditation.
När: Tisdagar kl. 08.30, ojämna veckor.

Vardagsandakt
På ett nära och vardagligt sätt försöker vi utforska vad kyrka är.
När: Tisdagar kl 18.00, 12/2, 12/3, 23/4 och 7/5.

Veckomässa
Enkel gudstjänst i vardagen med reflektion, bön, nattvard, psalmer och inslag av musikmeditation.
När: Onsdagar kl. 18.00

Äldreboenden

Alla kan inte komma till våra gudstjänster. Därför besöker vi regelbundet serviceboenden.

Edö servicehus
En söndag i månaden firar vi där gudstjänst, varannan vecka håller vi dessutom andakter på två dagavdelningar på Edö.
När: Söndagsgudstjänsterna firas kl 14.00,
24/2, 17/3, 21/4, 26/5 och 9/6.
Plats: Matsalen, Edö Servicehus. Även de som inte bor på Edö är välkomna till söndagarnas gudstjänster. 

Postiljonen
En onsdag i månaden firas gudstjänst på Postil­jonen (vård- och omsorgsboende).Även de som inte bor på Postiljonen är välkomna till onsdagarnas gudstjänster.
När: Onsdagar kl 10.30, 6/2, 6/3, 10/4, 8/5 och 12/6.  

Villa tärnö
En onsdag per månad besöker vi Villa Tärnö där vi håller en andakt med mycket sång och musik.

Drop in-dop! 11 maj

Vid ett drop in-dop behövs ingen någon föranmälan och givetvis kostar det ingenting!
När: 11 maj kl 12-15
Var: Söderledskyrkan 

Andra söndagen efter trettondagen

Evangelietexten handlar om ett bröllop i Kana i Galileen, dit Jesus och hans lärjungar var bjudna. Under bröllopet gör Jesus det första av sina tecken när han förvandlar vatten till vin.

Tema

Livets källa

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi vita och röda blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jesaja kapitel 55, vers 1 - 4

Kom, alla ni som törstar, kom hit och få vatten, kom, även om ni inte har pengar! Förse er med säd, så att ni får äta! Kom och få säd utan pengar, vin och mjölk utan att betala! Varför lägger ni pengar på det som inte är bröd, er lön på sådant som inte mättar? Lyssna till mig, så får ni äta gott och njuta av feta rätter. Kom till mig och hör noga på, lyssna, så får ni liv. Jag sluter ett evigt förbund med er, den nåd jag visat David skall bestå. Honom gjorde jag till ett vittne för folken, till furste och härskare över dem.

Epistel

Johannes uppenbarelse kapitel 22, vers 16 - 17

Jag, Jesus, har sänt min ängel till er för att vittna om detta i församlingarna. Jag är skottet från Davids rot och hans ättling, den strålande morgonstjärnan.” Och Anden och bruden säger: ”Kom!” Och den som hör det skall säga: ”Kom!” Och den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten.

Evangelium

Evangeliet enligt Johannes kapitel 4, vers 5 - 26

och kom där till en stad som hette Sykar, inte långt från den mark som Jakob gav sin son Josef. Där fanns Jakobs källa. Jesus, som var trött efter vandringen, satte sig ner vid källan. Det var mitt på dagen. En samarisk kvinna kom för att hämta vatten. Jesus sade till henne: ”Ge mig något att dricka.” Lärjungarna hade nämligen gått bort till staden för att köpa mat. Samariskan sade: ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.” (Judarna vill inte ha något med samarierna att göra.) Jesus svarade henne: ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten.” Kvinnan sade: ”Herre, du har inget att hämta upp det med och brunnen är djup. Varifrån tar du då det levande vattnet? Skulle du vara större än vår fader Jakob som gav oss brunnen och själv drack ur den, liksom hans söner och hans boskap?” Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.” Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.” Jesus sade: ”Gå och hämta din man.” Kvinnan svarade: ”Jag har ingen man.” Jesus sade: ”Du har rätt när du säger att du inte har någon man. Fem män har du haft, och den du nu har är inte din man. Där talade du sanning.” Kvinnan sade: ”Herre, jag ser att du är en profet. Våra fäder har tillbett Gud på det här berget, men ni säger att platsen där man skall tillbe honom finns i Jerusalem.” Jesus svarade: ”Tro mig, kvinna, den tid kommer då det varken är på det här berget eller i Jerusalem som ni skall tillbe Fadern. Ni tillber det som ni inte känner till. Vi tillber det vi känner till, eftersom frälsningen kommer från judarna. Men den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man skall tillbe honom. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” Kvinnan sade: ”Jag vet att Messias kommer” (alltså den Smorde) ”och när han kommer skall han låta oss veta allt.” Jesus sade till henne: ”Det är jag, den som talar till dig.”

Psaltaren

Psaltaren kapitel 19, vers 2 - 7

Himlen förkunnar Guds härlighet, himlavalvet vittnar om hans verk. Dag talar till dag därom och natt undervisar natt. Det är inte tal, det är inte ljud, deras röster kan inte höras, men över hela jorden når de ut, till världens ände deras ord. Där har han rest ett tält åt solen, den liknar en brudgum som lämnar sin kammare, en hjälte som gläds åt att löpa sin bana. Den stiger vid himlens ena ände och når i sitt kretslopp den andra. Ingenting är gömt för dess glöd.