Svenska kyrkan i Farsta

Svenska kyrkan i Farsta Besöksadress: Lingvägen 149, 12361 Farsta Telefon: +46(8)6836300 E-post till Svenska kyrkan i Farsta

Barnens lekkyrka

Farstastrandkyrkan

Barnens lekkyrka

Med sticksåg och slipmus har Ester Berniér Esser format altare, processionskors, dopfunt, dopljusstake och kollekthåv i en mindre storlek anpassat för barn utifrån det som finns i Farstastrandkyrkan. Hon har även målat ett skåp i kyrkorummets färger ljus- och mörkgrått samt engelskt rött och hängt ett gulblått tyg med silverbrodyr på skåpets insida. ”Kyrksilvret”, ett par vinnarpokaler och ett litet silverfat kommer från second hand-butiken Kornboden.

- Ja, här kan barnen verkligen leka kyrka, berättar Gunnar Tingström, distriktsledare och präst. Idén är sprungen från den redan befintliga Liturgiska syateljén som syr upp kyrkans nya liturgiska textilier. Birgit Landin sydde upp de fyra härliga minimässhakarna och stolorna. I det skedet slog det mig att det kanske skulle vara kul att göra något mer av det.

Ester har i många år jobbat som bleckblås- och blockflöjtslärare samt trä- och textillärare.

- Gunnar frågade mig om jag skulle kunna göra en del av kyrkans inredning i ”barn”skala. Det var ingen betänketid där inte. Jag satte igång direkt. Jag har sprungit många gånger i trappan ner till källaren där verktygen och materialet fanns. Jag har mätt och slipat, mätt och slipat. Och skåpet hittade jag i en möbelkatalog.

Ett halvår senare står barnmöblerna klara att beundras och leka med och klä på sig en mässhake i rött. Allt invigdes med pompa och ståt söndagen den 2 oktober kl 11 i gudstjänsten med barnprocession!

- Det blev bättre än jag önskade mig, säger Gunnar. Jätteroligt att vi fått till det här!