Färingsö församling

Kontakt

Färingsö församling Besöksadress: Herman Palms plan 4 A, 17961 Stenhamra Postadress: BOX 7, 17903 STENHAMRA Telefon: +46(8)56420920 E-post till Färingsö församling Webbplats

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Hilleshög - St Martin av Tours

I vapenhuset står en staty som föreställer St Martin av Tours. En gammal legend som ligger till grund för ordet Palliativ vård.

Legenden om St Martin handlar om kristusorden: "Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig."

Martin föddes år 316 i nuvarande Ungern och tog tjänst i den romerska armén och blev stationerad i Gallien. En dag möter Martin en naken tiggare och ger honom halva manteln. Mantel heter Pallus på latin och därför heter vård i livets slutskede Palliativ vård.

Martin blev munk och gjorde ett antal missionsresor genom västra och centrala Frankrike. År 371 utsågs han till biskop av Tours men han vägrade att bo i staden utan grundade istället ett kloster utanför stadsmurarna - Marmoutier-klostret.

St Martin, eller Mårten, firas mest i södra Sverige den 11 november.