Other languages with Google Translate

Skilsmässa

Det kan kännas tungt när man inser att löftena om livslång trohet inte går att hålla. Svenska kyrkan erbjuder samtalsstöd för att hjälpa dig att klara ut motsättningarna med din partner. Eller stöd att börja om.

När man gifter sig, och för det mesta också när man ingår partnerskap, lovar man trohet ”tills döden skiljer oss åt”. Detta är inte vackra drömmar utan din och din partners innersta vilja. Men det blir inte alltid som man tänkt.

En motsättning är inte alltid en motsättning
Ibland behövs samtalshjälp för att reda ut motsättningar. Det kanske egentligen handlar om problem med att kommunicera, det är inte säkert att det är en djupgående motsättning. Men man kan också behöva hjälp att bryta upp.

I många av Svenska kyrkans församlingar och i de flesta kommuner finns familjerådgivning. Många präster kan fungera som samtalspartner.

Rätt och hjälp att börja om
I Svenska kyrkan kan den som är frånskild gifta sig och börja ett nytt äktenskap. Samma gäller den som separerat i en partnerskapsrelation. En del bär med sig svåra erfarenheter av söndring från en tidigare relation. Inför en ny relation kan du få hjälp av prästen eller familjerådgivningen att prata om det svåra du upplever.

En psalm till stöd
Hur kunde det gå så här,
att kärlekens glöd försvann,
att känslan dog ut,
vår kärlek tog slut,
och vi gick ifrån varann?

Jag önskar att du gjort mer
och varit ett bättre stöd.
När livet blev hårt
blev löftet för svårt
om kärlek i lust och nöd.

Jag önskar att jag gjort mer
att dela ditt skratt, din gråt,
men jag blev feg
att ta steg för steg
tills döden skiljer oss åt.

Det jag vågar hoppas nu,
den längtan som räddar mig,
är att jag en dag
kan säga att jag
förlåter mig själv och dig.

Jag vågar mig på en bön,
och hoppas att få till svar,
att sveket blev kort,
dess bild tynar bort,
men minnet av liv finns kvar.

(av Sven Hillert Psalm 843 i Psalmer i 2000-talet)