Pippi på pilgrimsvandring - gökotta i Staberg

Klockan var åtta på Kristi himmelsfärdsdag 10 maj. Vid världsarvet Gamla Staberg hade ett tjugotal personer mött upp för att hänga med på pilgrimsvandring upp på Stabergs klack. Molnfri himmel och strålande sol, nyutspruckna björkar och fågelkvitter gjorde vandringen behaglig, fast det var ganska stenigt bitvis och lutade uppför. Vägen upp till klacken var 1,5 km och stigningen cirka 80 meter.

Väl uppe på toppen slog deltagarna sig ner på stenhällarna och hänfördes av utsikten, mellan furorna, över Runn och Gamla Staberg. En kort andakt, bl.a. med en betraktelse av Margareta Nybelius, gav inspiration och eftertanke åt denna Kristi himmelsfärdsdag. Efter läsning av Franciskus solsång och psalmen Härlig är jorden, var det så dags för det medhavda kaffet med dopp.

Monika Holmgren med maken Olle, med god kännedom om trakten, berättade om några intressanta händelser kring Stabergs klack. Bl.a. förekom det i orostider förr, att man här tände en vårdkase för att varna för annalkande fara.

Vi hade hoppats få höra göken, men så blev det inte denna gång. Däremot var det andra fåglar som kvittrade runt om oss. Men en Pippi hängde med oss hela vägen! Det var en  trevlig, fyrbent Pippi, som av sin matte Kicki presenterades som - en terrier!

Deltagarna uttryckte sin uppskattning och tackade pilgrimsgruppen i Vika-Hosjö som hade inbjudit till arrangemanget.

Text och foto: Inger Hagdahl