Foto: Inger Hagdahl

Personligt föredrag om Pilgrimsvandring som gåva

- Tankarna klarnar när man vandrar, oavsett om det är över åkrar och fält i Torsång eller längs klosterleder i Östergötland. Så började vår inbjudne föredragshållare Anders Litborn, emeritipräst, sitt personliga föredrag i Hosjö församlingshem den 7 november.

En intresserad skara om ca 15 personer hade mött upp efter torsdagsmässan och
lyssnade intresserat efter att ha fikat med thé och smörgås.

En, två, tre, fyr, fem, sex och sju barn ville ge sin far något alldeles extra på sextioårsdagen. De kom på en lysande idé - en pilgrimsvandring, tillsammans med alla sina barn, skulle han få som gåva! Det blev ett upplevelsepaket med pilgrimens alla sju attribut: frihetens stav, tillverkad av en dotter, skorna, hatten, ränseln, manteln, tältet och korset, andlighetens symbol.

Vandringen ägde rum i Östergötland, i trakten av Vadstena och Alvastra några ljuvliga septemberdagar. Anders och hans barn började sin vandring vid Alvastra klosterruin och så gick man längs Vättern, insöp med alla sinnen naturen runt om, dofterna, tystnaden, vindens smekning mot kinden med pauser då man delade matsäck, känslor och tankar. En och annan kyrka längs vägen fann man vila i, hämtade inspiration i andakt för att fortsätta. Man vandrade från tidig morgon till kvällens inbrott. Då var det skönt att få vederkvickande natthärbärge!

En viktig reflektion Anders gjorde var att det bästa och viktigaste i livet är gratis, såsom födelsen, luften vi andas, regn och solsken, den goda sömnen, vänskapen och kärleken, ja, varje dag vi får möta, de år vi får! Och pilgrimsvandringen är på sätt och vis en sinnebild för livet självt.

När Anders och hans barn närmade sig målet för vandringen, Vadstena klosterkyrka var det troligtvis några som gick barfota de sista kilometrarna, enligt gammal god pilgrimssed. För nu var de framme vid målet!

Anders tackades av Margareta Nybelius med en liten gåva från Falu gruva, en lykta som kan lysa upp när mörkret tätnar. Arrangör var Pilgrimsgruppen i Vika-Hosjö i samarbete med Sensus.

Text och foto: Inger Hagdahl