Inlandsbanan – en resa som ger tid för tankar

Ett tjugotal åhörare hade samlats i Hosjö församlingshem den 21 mars, för att lyssna till Lena Olais föredrag om Inlandsbanan. Lena gjorde sin resa på sex dagar och beskrev många roliga episoder och tänkvärda reflektioner.

Om man vill semestra i vårt avlånga land och se mycket natur, ofta storslagen (älvar och dalar), men ibland litet enahanda (skogar), hitta kulturella sevärdheter och vilja stanna något extra dygn på orter längs vägen, ja då kan en resa med Inlandsbanan passa utomordentligt bra.

Inlandsbanan sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr, en sträcka på nära 130 mil. Tågen går i båda riktningarna. En och annan ren kunde man se vid järnvägsspåren. Det finns färdiga upplevelsepaket med olika innehåll som t.ex. tips på fiskevatten eller resa med Hurtigrutten, och tempot bestämmer man själv.

Lena gjorde sin resa på sex dagar och beskrev många roliga episoder och tänkvärda reflektioner. Övernattning skedde på vandrarhem eller hotell. De ca femtio orterna ligger som ett pärlband, bland annat Mora-Orsa-Fågelsjö-Sveg-Östersund-Hoting-Dorotea-Vilhelmina-Storuman-Sorsele-Arvidsjaur-Jokkmokk och Gällivare.

Lena Olai berättade om sin resa med Inlandsbanan.

Lena valde att göra en avstickare med reguljärt tåg in i Norge en dag och såg en fantastisk natur i sommarvärmen, med Lapporten, Riksgränsen, Vassjaure och Narviks ”stasjon”. Polcirkeln var markerad med vita stenbumlingar. Men vi fick höra att den astronomiska polcirkeln flyttar sig ca 15 m per år. Förbryllande! Längs inlandsbanan finns 250 järnvägsbroar, ett par av dem är kombinationsbroar för både tåg och bilar. Men inte samtidigt, förstås!

Tågvärdar ombord visade sig vara fullfjädrade turistinformatörer! De gav allmänbildning och berättade anekdoter från olika platser, visade upp växter de plockat vid spåret och bjöd även passagerarna på hjortron direkt från en myr. Lena som gillar att vandra fick tillåtelse att dra iväg då tåget stod still och hon fick se till att vara tillbaka i tid. Lokföraren tutade för säkerhets skull några gången så hon inte skulle missa avgången. Tempot var lugnt utan stress!

Vad gör man på tåget? Blir det inte långsamt? Ingalunda, svarade Lena, och berättade att hon hann sticka flera par julklappsvantar. Vid tågstoppen längs vägen kunde man t.ex. ta en fika med hembakta bullar, som i Fågelsjö, eller fotografera vackra stationshus eller kyrkor. Det är inte otänkbart att kanske flera åhörare blivit inspirerade av Lenas föredrag om att resa längs Inlandsbanan, som ett miljövänligt semesteralternativ.

Föreläsningen skedde i  samarbete mellan Pilgrimsgruppen Vika-Hosjö och Sensus studieförbund.

Text och foto: Inger Hagdahl