Musik med Falu ungdomskör

Njut av ”Från november till november – sånger under hela kyrkoåret” en cd-skiva med välsjungande Falu ungdomskör. Den finns att köpa i Stora Kopparbergs kyrka och Falu Kristine kyrka och på Kristinegården.

Cd-skivan ”Från november till november – sånger under hela kyrkoåret” innehåller allt från gregorianik, folkmusik, visa, toner av jazz, nyskrivet och klassiskt i en lättlyssnad mix. Det är en fullängds-cd på 58 minuter och med 20 spår.

Förutom de 15 sångarna på skivan medverkar även organisten i Stora Kopparbergs kyrka Per Walfridsson Ohls som pianist och organist, och Anna Kjellin är dirigent och konstnärlig ledare.

Cd:n kan köpas i Stora Kopparbergs kyrka, Falu Kristine kyrka och på Kristinegården (Kristinegatan 11). Pris 100 kr - betalas med Swish på plats.

Falu ungdomskör tilldelades årets ungdomskörstipendium 2019 av Svenska kyrkans unga och Sveriges Kyrkosångsförbund med motiveringen: ”Falu ungdomskör är en kör som gör skillnad både på hemmaplan, i sitt stift och på riksnivå. Sångarna i Falu ungdomskör är nyfikna, ambitiösa och välsjungande och de är drivande i skapandet av nödvändiga nätverk för sjungande ungdomar”.

Falu ungdomskör började året 2020 med en stor konsert med sånger från hela kyrkoåret. Söndagarna och kyrkans helgdagar med sina teman, fester och högtider bildar tillsammans ett kyrkoår med början första söndagen i advent. Från advent, lucia, jul och kyndelsmäss tar vi oss vidare till fastetid, påsk, pingst, sommar, trefaldighetstid, allhelgonahelg och kyrkoårets slut med domssöndagen.

När pandemin sedan slog till under mars månad blev det inte mycket kvar av planering och ordinarie körverksamhet. Därför blev en inspelning av sångerna från konserten i februari ett sätt för kören att göra något positivt och viktigt av den situation vi befann och befinner oss i.

Inspelningen ägde rum i Stora Kopparbergs kyrka under slutet av maj och början av juni vid tre tillfällen. Inspelningstekniker har varit falubon Christer Eklund som sedan ansvarat för redigering, mastring, rättighetsfrågor och kontakt med fabriken i Gütersloh, Tyskland, för själva cd-tillverkningen. Det är en fullängds-cd på 58 minuter och med 20 spår. Titeln är ”Från november till november – sånger under hela kyrkoåret”. Den innehåller allt från gregorianik, folkmusik, visa, toner av jazz, nyskrivet och klassiskt i en lättlyssnad mix.

Falu ungdomskör bildades 2013 genom en sammanslagning av ungdomskörerna i Falu Kristine respektive Stora Kopparbergs församling och är för flickor i åldrarna 15-25 år. Kören leds sedan starten av Anna Kjellin och sångarna har en ambitiös verksamhet med gudstjänster och konserter runt om i Falu pastorat, Västerås stift och hela landet.

En ungdomskör är i ständig förändring och flera av dem som medverkar på skivan har nu flyttat till universitetsstäder för fortsatt utbildning. Nya sångare har anslutit sig till kören under hösten och körsången är en pågående process där klang, svårighetsgrad och nivå ständigt är under arbete.