Mjukt kliv ut i arbetslivet med Språngbrädan

Människor som står långt ifrån jobb och arbetsmarknad, oavsett ålder, bakgrund och erfarenheter. Det var dem Lena Hedberg och Jimmy Sjögren ville nå när de startade projektet Språngbrädan. De som ska arbetsträna i olika former, praktikanter och extra tjänster erbjuds plats i verksamheten, som drivs av Svenska kyrkan Falun i ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen.

- Det här är första steget in i arbetslivet om man har varit hemma länge som sjukskriven, arbetslös eller om man inte har gått klart grundskolan eller gymnasiet, säger Lena som är församlingshemsvärdinna på Kristinegården.

Den som kommer hit jobbar i köket och hjälper till med förberedande uppgifter till de interna och externa grupperna på Kristinegården. Arbetsuppgifterna är bland annat att duka, diska, städa, möblera, baka, laga soppa, bre smörgåsar, möta gäster med mera. Arbetstiden kan vara ett fåtal timmar per vecka, som kan ökas allteftersom krafterna kommer tillbaka. Takten styrs av deltagaren.

Social och miljömässig hållbarhet är den röda tråden i Språngbrädans arbete.

- Alla kan jobba hundra procent utifrån sin egen förmåga, det är våra ledord i verksamheten. Sedan om det bara är sex timmar per vecka, så är det ju ändå hundra procent utifrån just den personens förmåga, säger Jimmy som även jobbar som pedagog på ungdomsgården Grönan.

- Kyrkan erbjuder en lämplig miljö för den som behöver komma tillbaka till eller in i arbetslivet, fortsätter Jimmy. Här finns medarbetare med olika kompetenser och en förberedd organisationsstruktur. I kyrkan är vi bra på att möta människor i olika skeden i livet helt enkelt. Tidigare fanns ett liknande projekt där totalt sju unga kom ut i arbete.

Social och miljömässig hållbarhet är den röda tråden som går genom Språngbrädans arbete i församlingshemmet. Social hållbarhet utifrån alla medarbetare, där förmågor och behov präglar arbetsmiljön. Miljö- och rättvisetänk som styr inköp av olika livsmedel - det dricks till exempel många koppar kaffe i gruppverksamheterna och det ska förstås också vara producerat under schyssta arbetsvillkor.

- Vi skulle vilja ta emot många fler deltagare i framtiden, säger Lena, och då behöver vi fler utbildade handledare. Kvalitet kommer förstås före kvantitet, för att vi ska kunna skapa en trygg plats för dem som vi tar emot. Målet är att Språngbrädan också ska finnas i fler av pastoratets församlingar framöver, så att den som exempelvis bor på landsbygden ska ha nära till sin sysselsättning. Vi vill också kunna erbjuda fler platser så att man kan prova på olika arbetsuppgifter och yrken.

- Nu när projektet nyligen har gått över i ordinarie verksamhet kan vi börja planera än mer långsiktigt, säger Jimmy.

Text: Madeleine Vagge