Meny

Kalender och veckoprogram

Information om gudstjänster, musik och aktiviteter i församlingarna i Svenska kyrkan Falun hittar du här. Från september 2020 firar vi gudstjänster i kyrkor och församlingsgårdar igen. Varmt välkommen!

Nu firar vi äntligen gudstjänster tillsammans igen i kyrkor och församlingsgårdar!

Information om gudstjänster, musik och aktiviteter hittar du som vanligt i kalendern och i veckoannonsen (pdf) nedan.

Tänk på följande innan du kommer till gudstjänsten:

  • Stanna hemma om du känner dig krasslig – även med lättare symtom. Välkommen tillbaka när du är frisk igen!

  • Kom i god tid till gudstjänsten för att försäkra dig om en plats. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om max antal besökare i lokalerna (i Jesper Svedbergs sal på Kristinegården gäller för närvarande max 35 personer).

  • Vi månar om varandra och sitter med en ängels avstånd, ca 2 meter, emellan oss i bänkarna.

  • Vänligen tvätta händerna före gudstjänst - det finns möjlighet att tvätta händerna i anslutning till gudstjänstlokalen.

På grund av radon i Falu Kristine kyrka och Stora Kopparbergs kyrka firar församlingarna söndagens gudstjänster i Jesper Svedbergs sal på Kristinegården, Kristinegatan 11. Aftonbön på onsdagar firas i Stora Kopparbergs kyrka som vanligt.

gudstjänster i radio, svt och på webb

Svenska kyrkan Falun sände den sista radiogudstjänsten i radio Wolf FM 88,8 den 30 augusti 2020. Vårens och sommarens radiogudstjänster finns sparade på sidan Lyssna på radiogudstjänsterna när du vill - klicka här 

Vill du fortsätta fira gudstjänst via radio, SVT och på webben runtom i Sverige, så hittar du mer information längre ned på sidan.

Veckoannons i Annonsbladet

Veckoprogram: Veckans program med gudstjänster, musik och vissa aktiviteter.  Svenska kyrkan Falun annonserar i Annonsbladet varje vecka, året runt. Här finns annonsen som pdf. Vill du lyssna på annonsen, klicka på rubriken Lyssna till höger om dokumentet.

Kalender: Gudstjänster, musik och samtliga aktiviteter som Svenska kyrkan Falun erbjuder regelbundet för barn, unga och vuxna, ex. öppen förskola, ungdomsgården och samtalsgrupper.

Månadsprogram: Här finns information om gudstjänster och musik för hela månaden. Månadsprogrammet finns också att hämta som tryckt blad i närmaste kyrka och församlingshem. Just nu görs inga månadsprogram med hänvisning till ovisst läge i samband med coronapandemin.

Appen Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden hittar du information om Svenska kyrkans församlingar i hela landet med hjälp av mobiltelefonen.  Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Följ oss även på Facebook facebook.com/svenskakyrkanfalun

Har du idéer eller synpunkter?

Kontakta Madeleine Vagge, kommunikatör e-post

swish-nummer för kollekt

Här finns de swish-nummer som används för kollekt i församlingarna. Du kan skänka kollekt när du vill. Tack för din gåva!

Aspeboda församling: 123 189 559 8

Falu Kristine församling: 123 588 572 8

Grycksbo församling: 123 137 102 0

Stora Kopparberg församling: 123 073 120 8

Vika-Hosjö församling: 123 032 199 2

Den Helige Mikaels dag

Dagen berättar om ärkeängeln Mikael som kämpar mot det onda genom att slåss mot draken, symbolen för det onda (Uppenbarelseboken 12:7-12). I kyrkan är temat denna söndag änglarna, därför brukar ofta flera olika berättelser om änglar lyftas fram. En är berättelsen om Daniel som för sin tro skull kastas till lejonen för att dö, men som blir skyddad av Guds änglar (Daniel 6:16-22). En annan är berättelsen om Jakob som i en dröm får se änglar gå upp och ner mellan himlen och jorden (Första Moseboken 28:10-17). Innehållet i alla berättelserna är ofta kampen mellan gott och ont, och lyfter fram Guds seger över det onda.

Tema

Änglarna

Liturgisk färg

Vit

Altardekoration

På altaret ställer vi vita blommor, ej liljor, och vi tänder fyra ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Första Moseboken kapitel 28, vers 10-17

Jakob lämnade Beer Sheva och tog vägen mot Harran. Han kom fram till en plats där han stannade för natten, eftersom solen hade gått ner. Han tog en av stenarna på platsen för att ha den vid huvudgärden. Sedan lade han sig att sova där. I drömmen såg han en trappa som ledde från jorden ända upp till himlen, och Guds änglar gick upp och ner för den. Och Herren stod framför honom och sade: ”Jag är Herren, din fader Abrahams Gud och Isaks Gud. Marken som du ligger på skall jag ge åt dig och dina ättlingar. De skall bli som stoftkornen på jorden, och du skall utbreda dig åt väster och öster, åt norr och söder, och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som du och dina ättlingar har fått. Och jag skall vara med dig och skydda dig vart du än går; jag skall föra dig tillbaka till detta land. Jag kommer inte att överge dig, jag skall fullgöra det som jag har lovat dig.” Jakob vaknade upp ur sömnen. ”Sannerligen”, sade han, ”Herren är på denna plats, och jag visste det inte!” Och han greps av bävan och sade: ”Detta är en plats som väcker bävan, det måste vara Guds boning, här är himlens port.”

Epistel

Uppenbarelseboken kapitel 12, vers 7-12

Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom. Och jag hörde en stark röst i himlen säga: ”Nu finns frälsningen och kraften och riket hos vår Gud och makten hos hans smorde. Ty våra bröders anklagare har störtats ner, han som anklagade dem inför vår Gud både dag och natt. De har besegrat honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden. Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem. Men ve över jorden och havet: djävulen har stigit ner till er, och hans raseri är stort, ty han vet att hans tid är kort.”

Evangelium

Johannesevangeliet kapitel 1, vers 47-51

Jesus såg Natanael komma och sade om honom: ”Där är en sann israelit, en som är utan svek.” Natanael frågade: ”Hur kan du känna mig?” Jesus svarade: ”Innan Filippos ropade på dig såg jag dig under fikonträdet.” Natanael svarade: ”Rabbi, du är Guds son, du är Israels konung.” Då sade Jesus till honom: ”Du tror därför att jag sade att jag såg dig under fikonträdet. Större ting skall du få se.” Och han sade: ”Sannerligen, jag säger er: ni skall få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 103, vers 19-22

Herren har rest sin tron i himlen, allt är underlagt hans välde. Lova Herren, ni hans änglar, starka hjältar, som gör vad han befallt! Lova Herren, hela hans härskara, ni som tjänar honom och gör hans vilja! Lova Herren, alla hans verk, överallt i hans välde! Lova Herren, min själ!

Svenska kyrkan i sociala medier

Du kan följa vad som händer i Svenska kyrkan i hela landet i bloggen och på nationell nivå på Facebook och Twitter.

Läs mer om Svenska kyrkan i sociala medier!

Teckenspråk i kyrkan

Svenska kyrkan är en flerspråkig kyrka, ett av dessa språk är teckenspråk. Läs mer om teckenspråkigt arbete i Västerås stift och hämta tidningen Händer i kyrkan