Samuel Jonhansson

Från mörker till ljus

Samuel levde länge ett liv i missbruk och kriminalitet. Ett besök i S:t Olofs kyrka förändrade allt. Idag är han både kyrkvärd, volontär och ledare för självhjälps-programmet Livsstegen.

Jag och Samuel har stämt möte i Kyrkans hus intill S:t Olofs kyrka. Det är en glad och varm person som kliver in genom dörren och genast börjar berätta.
– Jag vill gärna dela med mig av min historia. Genom att berätta kan jag kanske hjälpa och inspirera andra att hitta ljuset i kyrkans gemenskap, säger han.

Samuels liv har varit en resa från djupaste mörker till att hitta det där ljuset. Han är född och uppvuxen i Stenstorp, men flyttade till Stockhom som ung vuxen. Han levde länge i missbruk och kriminalitet och fruktade många gånger för sitt liv. 2012 blev han svårt misshandlad och fick sjukersättning.
– Efter det följde åtta år av totalt mörker. Ett tag bodde jag i en källare under Sjöbergs guld i Falköping och blev både skjuten och misshandlad under den tiden.

Ett besök i kyrkan förändrade allt

Det var när han var på behandlingshem här i Falköpings som något hände. Hans cykel hade blivit stulen och efter lite efterforskningar visade det sig att det var en på samma boende som var den skyldige. Samuel gick till honom för att ge honom stryk. En vårdare uppmanade honom att gå ut och gå istället för att bli av med ilskan.
– Jag var både arg och tom inombords och gick tills jag kom till S:t Olofs kyrka. Jag minns den dagen så tydligt. Det var den 5 maj 2019 och prästen Marian Jensen stod och gav välsignelsen vid gudstjänstens slut. Då brast det för mig. Jag grät, all ilska försvann och plötsligt fylldes mitt hjärta med något som jag inte kunde sätta ord på. Idag kan jag säga vad det var - jag fann Gud.

Vägen ut ur missbruket gick genom 12-stegsprogrammet, den metod som skapades av Anonyma alkoholister redan på 1930-talet. Samuel går fortfarande på möten och engagerar sig för att hjälpa andra som hamnat snett i livet.
– Jag vill ge tillbaka något som tack för det jag fått vara med om. Jag vill finnas för andra som är djupt nere i ett missbruk och inspirera dem till att finna Guds gemenskap.

viktigt att dela gemenskapen kring livet

I Fredriksbergs kyrka kom Samuel i kontakt med prästen Fredrik Stiernstedt Östblom som kommit att betyda mycket för hans andliga utveckling. Fredrik är ansvarig för Livsstegen här i Falköping, ett självhjälpsprogram för personlig och andlig utveckling som bygger på samma grund som 12-stegsprogrammet. Att Samuel ville gå Livsstegen var därför ganska självklart. Efter det har han också gått vidare och utbildat sig till ledare på en kurs hos Livstegens grundare, Olle Carlsson, före detta kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm.
– Livsstegen innebär att få dela gemenskapen kring livet med andra. Alla har vi vår egen väg, som kanske har varit krokig eller rak, uppförsbacke eller bara stuprätt ner. Det är så viktigt och fint att få dela det, säger han.

kyrkvärd i S:t Olofs kyrka

Samuel har även engagerat sig på andra sätt inom Svenska kyrkan Falköping. Han är numera kyrkvärd i S:t Olofs kyrka, den kyrka som betydde så mycket för att hans liv tog en ny riktning. Han är också volontär inom Mathjälpen som erbjuder hjälp att handla mat och mediciner till riskgrupper för covid -19. 
– Jag känner mig hedrad och stolt över att få vara en del av allt detta. Att vara kyrkvärd är spännande och jag lär mig mycket nytt. Att kunna hjälpa dem som inte kan handla själva, det ger mig glädje och innebär så många fina möten. Jag är väldigt tacksam.
Samuel berättar också varmt om sina barn som är 12 och 10 år gamla och som han idag har en bra relation till.
– Jag är så glad över att jag får vara en del av deras liv.


Att få dela en stund med Samuel och verkligen se hur man kan gå från djupaste mörker till ljus är värdefullt. När vi säger hejdå kommer jag att tänka på en psalmvers från ”Psalmer i 2000-talet”:
Här vid stranden nära vattnet talar du till oss idag. Här vid stranden nära vattnet
är mitt svar: Se, här är jag. Här får jag vila och du finns här mitt i livets kamp och strid Här får jag vila och du finns här
med din nåd för varje tid. (Svensk psalm 814:3)

Birgitta Lindh