Gudstjänster i Gunnarp, Gällared, Krogsered och Fegen

Välkommen att fira Gudstjänst i någon av våra kyrkor! Det firas alltid flera olika Gudstjänster i olika kyrkor varje söndag för att du ska kunna välja vilken du vill gå på!

Predikotur dec-jan2019GU

Gunnarps kyrka

Gunnarps kyrka från ovan
Bild: Patric Rosberg - www.rosbergphoto.com

En första kyrka i Gunnarp fanns sannolikt redan på 1200-talet då dopfunten är daterad till den tiden. På 1740-talet byggde man en ny kyrka i trä och med torn. Emellertid slog blixten ned och den eldhärjades sommaren 1753. Den nuvarande kyrkan byggdes 1755-1756. Kyrkan, som är en av Hallands få träkyrkor byggdes således på 1750-talet. Först efter 1780 målades kyrkan invändigt av Henrik Andersson Wibeck från Varberg. (Källa)

Gällareds kyrka

Gällareds kyrka från ovan
Bild: Patric Rosberg - www.rosbergphoto.com

Kyrkan i Gällared är vitputsad och har stora rundbågade fönsteröppningar. I öster finns en halvcirkelformad sakristia och i väster ett torn, som är smalare än kyrkan. Troligtvis ingår rester av en kyrka från äldre medeltid i Gällareds nuvarande kyrka, som byggdes om 1831. Tornet tillkom 1856, efter Johan Adolf Hawermans ritningar. (Källa)

Krogsereds kyrka

Krogsereds kyrka från ovan
Bild: Patric Rosberg - www.rosbergphoto.com

På platsen för Krogsereds nuvarande kyrka tros det ha stått en medeltida kyrka i trä. På platsen byggde man så den nuvarande stenkyrkan. Den uppfördes 1815-19, men eldhärjades 1924, endast murarna stod kvar. Återuppbyggnaden efter den gamla planen, skedde efter ritningar av arkitekt Karl Martin Westerberg. Kyrkan stod färdig 1926. (Källa)

Fegens kapell

Bild: Svante Kalin

Den 12 juni 1960 invigdes kapellet av biskop Bo Giertz. Arkitekt Roland Hübel ritade det då tidsenliga kapellet. Cirka 90 personer ryms i kapellet. Det är uppfört i tegel, som är vitmålat på utsidan och på taket ligger svarta tegelpannor. Utanför står en klockstapel med en klocka från Ohlsons klockgjuteri i Ystad.

Tillbygge 1996

Invändigt är väggarna av gult tegel. Ett vackert träkors pryder platsen ovanför altaret. Ett golvur tillverkat 1833 i Villstads socken och kyrksilvret är ett par exempel på gåvor som skänkts till kapellet. 1996 blev en milstolpe i kapellets historia. Ett tillbygge med handikapptoalett, textilrum, pentry och redskapsrum uppfördes.

Ideellt arbete

Pastoratet bistår med präst och kantor och ett årligt anslag. I övrigt utförs allt arbete ideellt. Gudstjänst på sön- och helgdagar firas som regel minst två gånger i månaden. Dop och vigslar och begravningar hålls också i kapellet.

För mer information och bokning vänder du dig till Britt Andersson: