Någon står i mataffären och håller ett päron i ena handen och ett äpple i andra.

Alpha & Beta i Falkenberg

Vad är meningen med livet? Välkommen till en kurs om livets innersida.

ALPHA

ALPHA vänder sig till dig som är mitt i livet och vill hitta en plats att diskutera livsfrågor. Kursen är också en kortfattad översikt av kristen tro. Som en konfirmationskurs för vuxna alltså. Inga förkunskaper krävs.

Kursen består av tio träffar (Varannan vecka) med föredrag och samtal. Alla tankar, frågor och funderingar får rymmas. Alpha vill möta de stora existentiella frågorna. Vad är meningen med livet? Kan man förlåta vad som helst? Vem är Gud? Hur gör jag det bästa av min tid? Vad är evigt liv? Kvällarna blir en oas av egentid i vardagens ekorrhjul.  Nytt för i år är att vi förutom den vanliga fysiska Alphakursen även erbjuder en digital Alphakurs via zoom. En möjlighet för dig som t ex behöver vara hemma med små barn, ofta är på annan ort eller är infektionskänslig.

BETA

Betakurserna är den naturliga fortsättningen på Alpha. I Betakurserna fördjupas samtalen kring livet och tron. Det är stora intresset för Alpha och Beta har gjort att vi erbjuder hela sex olika Betakurser. I år inbjuder Falkenbergs församling till samma BETA-kurser som förra hösten, eftersom ämnena var uppskattade, men kurserna fick avslutas i förtid efter bara några träffar p.g.a. pandemin. Både gamla och nya deltagare hälsas välkomna.

1 Alpha.2 Ledare: Benny Johnsson, Tulla Danielsson

Den naturliga fortsättningen för dig som gått Alpha och är nyfiken på mer. Plats för frågor och fördjupande samtal. Lär känna din bibel, Livets utmaningar och vägval, Vad gör den Helige Ande, Hur ser jag Guds vägledning i min vanliga vardag mm.

2. Skapelsen Ledare: Henrik och Ingrid Lindman

Ett komplext underverk eller ett slumpverk?  Vad säger bibeln om universum och vår plats i tillvaron. Har människan en särställning i skapelsen?                                      Vad är vårt ansvar och Guds ansvar? Är naturvetenskapens och bibelns världsbilder förenliga? Vad är meningen och målet med skapelsen?  En samtalsgrupp som sveper genom årmiljoner och landar i våra vardagsbeslut.

3. Den tidiga kyrkohistorien – de stora diskussionerna, de stora teologerna, de stora vägvalen. Ledare: Stefan Svensson

En djupdykning ner i Kyrkans spännande historia. Hur resonerade man och vilka var människorna bakom de beslut som formade den världsvida kyrkan. Välkommen till en värld av strider och böner, kamp och längtan. Kyrkans historia löper parallellt med övriga världshistorien, påverkas och påverkar.  Kursen passar både för dig som gick förra årets kyrkohistoriska kurs och för nya deltagare.

4. Växa i tro – utifrån Johannesevangeliet   Ledare: Krister Gunnarsson

Johannes var en av apostlarna. Hans evangelium är ögonvittnesskildringar av Jesu verksamhet och förkunnelse. Johannes egen livsvandring gick från att vara en kaxig ung man till att bli den kärleksfulle kloke biskopen. Utvalda vardagsnära bibelord från Johannes blir en nyckelknippa av livskunskap i din vardag. Kursen bygger på gruppens samtal om livet och tron.

5. Gudstjänstens ABC Ledare: Mona Nilsson

Gudstjänst är på riktigt. Här pratas det inte om Gud, här möter vi Gud. Men vad betyder allt som händer. Stå, sitta, korstecken, nattvard och förbön. Vad handlar ord som Kyrie och Välsignelse om, och varför har våra högtider hamnat där de är i almanackan. Varför firar vi förresten pingst och midsommar? Upptäck hur en timme på söndagen kan få prägla hela veckan.

6. Bibelns giganter Ledare: Elisabet Dahlberg

Bibeln handlar om människor som blivit använda av Gud. Här ryms allt från kungar och drottningar till tiggare. Upptäcka några centrala bibelpersoner eller fräscha upp dina bibelkunskaper. Varför räknade Abraham stjärnor och sandkorn, varför hamnade Josef i brunnen och hur lyckades Ester bli drottning hos fiendekungen? En perfekt inspiration om du t ex funderar på att besöka Israel.

Tider & anmälan - Alpha & Beta

Alpha och Beta (fysiska träffar): Varannan onsdag med start den 29 september kl 18.30-21.00 i Kyrkans hus

Alpha digital: Varannan måndag med start den 27 september (Zoom-länk kommer att skickas ut)

Anmälan görs till markus.leandersson@svenskakyrkan.se
eller thomas.lindh@svenskakyrkan.se

Skriv namn, adress, e-post, telefon och vilken kurs du önskar gå, samt eventuell specialkost.

Sista anmälningsdag är den 11 september 2021.

Info - kontakt

Markus Leandersson

Vi följer FHMs rekommendationer om folksamlingar. Om kurserna tvingas ställas in eller skjutas fram p.g.a. Covid 19-pandemin får du meddelande om det.