Skrea kyrkogård

Denna kyrkogård är den typiska landsbygdskyrkogården med kyrkan centralt placerad och gravkvarteren placerade runt kyrkan.
Nuvarande kyrka invigdes 1856 men på kyrkogården har tidigare legat en kyrka sedan århundraden tillbaka. Kyrkogården har utvidgats mot öster och består till största delen av sammanhängande gräsmatta. Så har det historiskt inte varit utan många gravar med omgärdande stenram har tagits bort för att göra gravskötseln smidigare. Åtgärden har förändrat karaktären på kyrkogården radikalt och en del kulturhistoria har gått förlorad.
En askgravlund anlades 2006.
På Skrea kyrkogård finns kistgravar, urngravar samt en askgravlund.

INFORMATION

Askgravlunden på Skrea kyrkogård ska genomgå en omfattande renovering och byggstarten är planerad till 11 september.

Arbetet kommer pågå fram till första veckan i oktober och under denna tid kommer gamla namnplattor vara borttagna. Därefter kommer gamla och nya plattor att sättas upp på ett granitblock som på bilden nedan.

Frågor besvaras av Patrik Blomberg, 0346-55271 Patrik Blomberg

Block av Hallandsgranit med plats för 80 namnplattor. Bilden tagen på Skogskyrkogården i Falkenberg.

Arbetet kommer utföras av KS AB Anläggning & Mark