Other languages with Google Translate

Every Face Has a Name (2015)

Svenska kyrkans filmpris 2015 gick till filmaren Magnus Gertten för sin dokumentär om människor på flykt och befrielsens ögonblick. I filmen anländer skepp till två hamnar, Malmö 1945 och Pozzallo idag.

Om filmen

Dokumentären handlar om överlevare från nazisternas koncentrationsläger som 1945 anländer till Malmö hamn. Filmaren Magnus Gertten har sökt upp flera av de flyktingar som förekommer på journalfilmer från ankomsten till Sverige, och bett dem berätta sin historia. Resultatet är ett gripande vittnesmål om befrielsens ögonblick.

I filmen vidgas också perspektiven med kopplingar till dagens flyktingsituation och identifikationens betydelse för vår empati och solidaritet.

JURYNS MOTIVERING

”En smärtsamt gripande film om människor på flykt genom tiderna. Skepp anländer i två hamnar; Malmö 1945 och Pozzallo idag. Bakom varje anonym person finns ett människoliv. Ansikten får namn och med det sin historia. Först då kan befrielsen bli verklig. Magnus Gerttens enastående dokumentär ställer frågor som är brännande aktuella. Är vår medmänsklighet gränslös? Vad är det att vara människa? Every Face Has a Name blir en påminnelse om de humanistiska värden som ger mänskligheten hopp.”

Produktionsfakta

Regi: Magnus Gertten

Manus: Magnus Gertten, Jesper Osmund

Produktion: Lennart Ström

Produktionsår: 2014

Längd: 76 minuter

2015 års jury

• Tuulikki Koivunen Bylund, teol dr och biskop emerita Härnösands stift.
  • Lena Runge, filmklippare och klippdramaturg. Lektor vid Stockholms Dramatiska Högskola.
  • Mikael Ringlander, juryns ordförande. Präst, projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan i Göteborgs Stift.
  • Charlotte Wells, konstvetare och Svenska kyrkans handläggare för kulturfrågor, samt styrelseledamot av INTERFILM (International Interchurch Film Organization).