David fick stöd i fängelset i Thailand

David häktades och satt tre månader i i thailändskt fängelse. Prästen Erik Stenberg Roos arbetar för Svenska kyrkan i Phuket. Han kom att betyda oerhört mycket för David under hans tid i fängelset.

Det började med ett meddelande som Boel Ferm, Davids moster, fick från en tidigare flickvän till David i Thailand. Han var häktad. Boel blev bestört. Under åren i Thailand hade David bara varit hemma i Sverige för att gå på sin mammas begravning och Boel hade inte mer kontakt än ett telefonnummer till honom.

Boel ringde direkt till UD. Hon skickade även ett mejl till Svenska kyrkan i Phuket.

"Det viktigaste var stödet från prästen Erik"

Boel berättar att hon är som en mamma för David, att det betytt mycket med alla vänner till honom som hört av sig och att facebook har varit en stor hjälp i den kontakten.

- Men det allra viktigaste var stödet från prästen Erik, säger hon med eftertryck.

Boel går igenom sina mejl till prästen Erik. Hon berättar om stöd, uppmuntran och närvaro. I början var deras kontakt lite formell av yrkesetiska skäl. Men den formella sidan fick snart en annan skepnad.

"Erik vann David direkt första gången de träffades"

- Erik vann David direkt första gången de träffades, berättar Boel. David befann sig på ett fängelse ganska långt ifrån Phuket, på en annan ö. David som var nere, och rädd blev väldigt glad för besöket.

Boel och Erik hade kontakt efter besöket och Erik kunde intyga att David under omständigheterna mådde bra.

- Det var en sådan lycka och guld värt att få höra det.

Prästen överlämnade gratulationskort

Hon skickade ett gratulationskort till Davids 31-årsdag som Erik skrev ut och överlämnade. Det var hälsningar från vänner och bekanta och en bild från när David var liten med hans mamma, syster och moster Boel.

- Jag skrev “Grattis på 31-års dagen – jag älskar dig massor…” Det kortet hade David med sig under hela fängelsetiden och det var en av de få ägodelar han hade med sig hem i en plastpåse.

Fysisk och psykisk press i fängelset

Under tiden i fängelset använde sig David både av yoga och meditation för att orka uthärda den fysiska och psykiska pressen. Knökfulla celler där de sov i skift, psykotiska människor, våld och övergrepp. David levde också med en stor stress att han skulle få ett längre straff. Den oron tärde även på Boel.

Rädslan att kanske aldrig få se honom igen eller att han skulle få trettio år i fängelse var en ständig följeslagare under de drygt tre månader som David satt häktad. Hon berättar om en förvirrande rättsprocess med ständiga omhäktningar.

Erik fanns med under hela häktningstiden

Under hela häktningstiden fanns Erik där och hade kontakt både med Boel i Sverige och med David. David förflyttades till några olika fängelser och häkten med hemska omständigheter innan han slutligen utvisades till Sverige.

Erik besökte honom regelbundet trots att det många gånger innebar motorcykelfärder genom skogar, båtfärder och dagslånga resor. Vid ett tillfälle skulle Erik besöka David men fick till svar att de inte hade någon svensk där. Erik insisterade på att få komma in och titta själv. Då hittade han David i en cell.

- David blev så glad och rörd att han kom, så han försökte krama Erik genom gallret, berättar Boel.

Svenska kyrkans arbete en trygghet och tröst

Så kom äntligen dagen då David fick åka hem till Sverige. Under den tid som gått sedan dess har han återhämtat kraft och skapat ett nytt liv. Den fasta punkten är hos moster Boel.

- Det är oändligt skönt att det var just Erik som hälsat på David och funnits där för oss. För jag känner att jag har kunnat lita på honom. Erik har blivit en vän för livet till David. Någon som verkligen brytt sig om honom, säger Boel Ferm, hon fortsätter:

- Det här arbetet är så viktigt och det finns så goda människor inom Svenska kyrkan i utlandet som gör detta av kärlek och inte av egen vinning. Det är en oerhörd trygghet och tröst.

"Mannen som räddat mitt liv"

I somras var prästen Erik hemma med sin familj och mötte David i Göteborg. De talades vid och Erik följde upp om hur han mådde och om hur livet var.

- “Här har ni mannen som räddat mitt liv”, sade David om Erik. Och på facebook skrev han: What a perfect priest, I wish I had a father like you.

Marja Anne Casparsson