Win-win istället för matsvinn

Överbliven mat kommer till glädje istället för att kastas när kockar kontaktade kyrkan.

”–Ni är HELT fantastiska!” utbrister hon och kramar om kockarna som precis lämnat veckans portioner till henne och andra som får del av mat som blivit över och annars hade kastats.

–Det är så god mat och rikligt med grönsaker – det gillar jag!

Tacksamhet och glädje

–Det är värt varenda minut det tar att packa maten i portionsförpackningar och köra hit, när man möts av denna glädje och tacksamhet. Det känns så bra att mat som har blivit över kan komma till nytta istället för att bara kastas, säger Ulf Nordvall som tillsammans med kollegorna Martina Hochfellner Svensson och Kalle Bredin driver Passion Event & Catering.

I Rönneholms slottskök lagar de maten till Nämndemansgårdens verksamhet på Rönneholm och i Blentarp – varje dag året om. Istället för att slänga mat som blir över kontaktade Ulf Eslövs kommun där han tipsades om Svenska kyrkan Eslövs diakonala verksamhet och på den vägen är det.

Massor av vällagad mat som slipper hamna i soptunnan och istället kommer till nytta. Bild: Renée Backe

Varje fredag lastar de bilen full med 50-60 generösa portioner och denna vecka bjuds allt från butterchicken och korv stroganoff till skinkpizza och gulaschgryta samt vegetariska rätter. De som har störst behov av maten får först förse sig, därefter erbjuds matlådorna till besökarna på caféet på Hållplats för själen.

–Alla kanske inte rent ekonomiskt har behov av detta, men det finns andra skäl som t ex att man är sjuk och har svårt att laga bra mat själv eller känner någon som har svårt att ta sig ut och köpa mat. De får också matlåda med sig hem om det finns över, berättar diakon Carola Störbäck.

Mat väcker kreativitet

–Dessutom kan det väcka kreativiteten hos någon som vänder sig till oss för att de vill få ekonomisk hjälp som vi kanske inte kan ge. Om man då erbjuds matlådor kan personen spara sina pengar och idéer kan väckas om hur man istället kan förvalta de pengarna man har.

Text & bild: Renée Backe

Martina Hochfellner Svensson, Ulf Nordvall, Carola Störbäck och Kalle Bredin Bild: Renée Backe