Foto: Lottie Sköld

Succé för sommarlovskyrkan

Under två veckor i början av sommarlovet är det full fart kring Eslöv kyrka. Då har vi samlat barn till gemenskap, lek, sommarskoj och äventyr i och omkring Eslöv kyrka.

Sommarlovskyrkan är ett projekt som Svenska kyrkan Eslöv initierar denna sommar. I pandemins spår ser vi att detta projekt är än viktigare då många barn inte har möjlighet att åka iväg på semester, utflykter eller träffa sina äldre släktingar

Sommarlovskyrkan är öppen för barn mellan sex och tolv år och platserna tog snabbt slut när anmälningssidan öppnade. Vi hade planerat för att ta emot hundra barn, men i år är det tyvärr inte möjligt. Nästa år hoppas vi det ser annorlunda ut och att alla som vill får plats.

”­–Barns framtid är en stor utmaning där vi som kyrka ska skapa mötesplatser och verksamheter där barn skall kunna delta oavsett socioekonomiska möjligheter.

Svenska kyrkan Eslöv vill erbjuda möjligheter för barn till gemenskap, känna samhörighet med Svenska kyrkan och få erfarenhet av Guds närvaro”, säger Jenny Delén, präst och projektledare för Sommarlovskyrkan.

”–Vi ser att det finns barn i vår församling som far illa, inte får samma möjligheter som sina jämnåriga kompisar. Detta vill vi som kyrka motverka. Sommarlovskyrkan är gratis att delta i, vi bjuder på lunch och massor av lekar, utflykter och sång och dans.”

Bland utflykterna kan nämnas Lunds domkyrka, Livets museum och scout- & lägergården Sjöröd på Österlen där paddling och klättring på klättervägg står på schemat

Vi har även hunnit med tvåltillverkning, paracordarmband, massor av sång och dans, äventyr i kyrkan och roliga lekar.

• Sommarlovskyrkan vill erbjuda en kristen gemenskap och vägleda och undervisa barn så att tron kan mogna och växa
  • Sommarlovskyrkan vill att barnen skall känna en samhörighet med församlingen.
  • Sommarlovskyrkan vill förmedla en positiv Gudsbild.
  • Sommarlovskyrkan vill att barnen skall känna en glädje och trygghet att besöka kyrkan
  • Sommarlovskyrkan skall vara kostnadsfri att delta i.
  • Sommarlovskyrkan använder lek, skapande, Bibelberättelser, samtal, sång, rörelse och bön som pedagogiska metoder och barnen får möjlighet att reflektera och sätta ord på sin tro .
  • Sommarlovskyrkan använder Eslöv kyrka med alla dess inventarier, historia och stil som en möjlighet för barnen att lära känna och uppleva kyrkorummet som kyrka.
  • Sommarlovskyrkan använder alla sinnen för att uppleva Guds närvaro.
  • Sommarlovskyrkan använder ett inklusivt och neutralt språk bortom genus när vi pratar om Gud.
  • Sommarlovskyrkan skall vara välplanerad, strukturerad och knuten till kyrkoåret.