Foto: Theodora Stenson

11 770 kronor till Act svenska kyrkan

Fritidsbarnens engagemang gav resultat

Vårt fritidshem Arken har under våren haft projektet ”Allas lika värde” där vi tillsammans skulle samla in pengar till förmån för Svenska kyrkans internationella organisation Act Svenska kyrkan.

Genom gåvoshopen på Act Svenska kyrkans hemsida kunde vi visa barnen hur mycket pengar vi behövde för att köpa till exempel en latrin eller en lärarlön som kommer till nytta för barn i utsatta områden. Detta ledde till djupa och viktiga diskussioner och barnen var rörande överens om att allt i gåvoshoppen var lika viktigt. Redan dag ett hade vi ett mål: en sak av varje i shopen. Då behövde vi få ihop minst 7 695 kronor.

Foto: Theodora Stenson

På barnens eget initiativ började vi redan dagen efter samla returflaskor. De engagerade sina föräldrar, besökare och personal på Eslövs församlingsgård och efter tre veckor hade vi pantat för 707 kronor. Panten var något som föjlde oss under hela projektet.

I samband med fastekampanjen beställde vi 150 pins som barnen sålde för 40 kronor styck till nära och kära och när vårens starka strålar kom fick barnen en idé att sälja tomatplantor. Sagt och gjort, vi planterade och sålde till alla vi kände.

Barnen har helt på egen hand drivit detta arbete och vi pedagoger har försökt att uppfylla alla önskemål.

På fem månader har barnen:

• pantat för 4579 kronor
  • sålt 47 st tomatplantor för 940 kronor
  • sålt 132 st pins för 5280 kronor
  • sålt  15 st höstanemoner för 300 kronor
  • sålt 9 st jordärtskockor för 180 kronor

Summa: 11 770 kronor som räckte till:

• 1 stipendium
  • 1 socialarbetare
  • 1 självhjälpsgrupp
  • 2 fritidsaktiviteter
  • 2 latriner
  • 2 mentormamma-lön
  • 2 hygienartiklar
  • 2 vatten till handtvätt
  • 3 utbildningar
  • 3 lärarlöner
  • 5 jordbrukskurser

Text & bild: Theodora Stenson

Vi lever alla under samma himmel

Vi har alla samma rättigheter. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.