Våra grupper

Sorgegrupper

Att prata tillsammans med andra som befinner sig i samma situation kan göra sorgen lättare att bära. Eskilstuna församling har olika samtalsgrupper utifrån din sorg. En samtalsgrupp är en hjälp på vägen i sorgearbetet, en plats för närhet, tillit och trygghet när livet är som svårast. Vid mötena deltar en präst eller en diakon.

Sorgegrupp för barn och unga

Eskilstuna församling välkomnar dig till en grupp med andra unga som också lever med sorg. Vi träffas sammanlagt åtta gånger, en gång i veckan. Förutom att dela tankar och funderingar fikar vi gott, umgås och gör saker tillsammans. Alla som vill vara med i en grupp får träffa någon av gruppledarna för en kort presentation. Då får även en förälder eller annan vuxen gärna vara med.

Vill du veta mer får du gärna höra av dig till någon av oss som leder grupperna. Vi pratar även på finska. Voit puhua surusta myös suomeksi. Ota yhteyttä!

Sorgegrupp för vuxna

Vi träffas en och en halv timme en gång i veckan vid sex tillfällen i Fors församlingshem. Du kan välja dag- eller kvällstid. Arbetsgivare kan ge ledigt för deltagande i en sorgegrupp. Vi samtalar om sorgen och saknaden, om döden och om hur livet förändras.

Sorgegrupp för föräldrar som mist sitt barn/ungdom

Du får möjlighet att tillsammans med andra i samma situation dela tankar och funderingar kring något av det svåraste här i livet – att förlora och sörja en ung familjemedlem. Vi startar, Leva vidare grupper, kontinuerligt under året och gruppen träffas vid sex tillfällen i Fors församlingshem. Leva vidare-gruppen är ett samarbete mellan Svenska kyrkans församlingar i Eskilstuna kommun.

Tuula  Joenpolvi

Tuula Joenpolvi

Förskollärare

CAFÉ HIMMELRIKET

Café Himmelriket är en mötesplats med fikaträffar en gång i månaden. Caféet vänder sig till hbtq-personer, vänner och familj i alla åldrar. Det spelar ingen roll om du är homo, cis, queer eller trans - här finns inga normer för vem du är. Här kan du boka tid för enskilda samtal när caféet har öppet.

Du kan själv önska vad som ska hända på kommande café. Vi försöker också att ha Springpride som vårens roliga festlighet och där din delaktighet i en öppen kyrka är viktig. Kom och var med och planera för Springpride på våra caféträffar.

Café Himmelriket har öppet klockan 17-20 i diakonicenter, våning 3 i Smörparken. I kalendern hittar du aktuella datum.

Övriga grupper

Vill du dela dina funderingar om meningen med livet, sorg eller glädje med andra? Vi har samtalsgrupper för dig som vill fördjupa kunskapen om kristendom och andlig tro eller bara funderar över livet. Kom och delta i en diskussionsgrupp, vi har många att välja på. Information om datum, tid och plats hittar du i vår kalender.

Eskilstuna församling har flera hantverksgrupper, syföreningar och arbetskretsar, som med engagemang och envishet arbetar för en hållbar värld utan orättvisor, för utveckling och förändring.

Arbetskretsen i S:t Andreas kyrka består av tre grupper. Grupperna har tillsammans 72 medlemmar. Genom försäljning av sina alster och mat har många hjälporganisationer fått ekonomisk hjälp av arbetskretsen i 50 år.

Bibelstudium

För alla som vill läsa Bibeln och erövra ny kunskap tillsammans med andra. Samtalsledare är församlingslektor Mats Selén.

söndagens bibeltext

Välkommen att samtala om kommande söndags predikotexter tillsammans med församlingslektor Mats Selén.

Bokcirkel

Är du nybliven pensionär som gillar att läsa? Det här är en samtalsgrupp där vi med hjälp av litteraturen pratar om hälsa och livet som pensionär. Inga förkunskaper krävs. Vi bjuder på kaffe. Samtalsledare är Rebecka Paulsson, diakon och litteraturvetare.

Jag i Bibelns berättelser

Att se på sitt liv, sina erfarenheter och samtala om livets frågor med Bibeln som perspektiv. Vi utgår ifrån Bibelns berättelser, en urgammal källa för vishet och tro, som är vår gemensamma referensram och som har format vår kultur. Vi öppnar Bibeln på samma sätt som när vi förväntar oss att ställas inför något fullständigt nytt. Vi har ett öppet sinne och möter människorna i Bibelns texter och försöker spegla våra egna erfarenheter i berättelserna.

Metusela

Välkommen att delta på Metusela - en samtalsgrupp för äldre människor med invandrarbakgrund.

På egen hand

I samtalsgruppen På egen hand samtalar vi om olika samhällsfrågor.

Religion och kultur

Samtal om Religion och kultur - samband och spänningar. Gruppen leds av Mats Selén, församlingslektor och Marika Sylvester, internationell sekreterare.

Vägen till Jerusalem

En Bibelstudiegrupp där vi samtalar om texterna i provöversättningen av Lukasevangeliet och Galaterbrevet. Svenska bibelsällskapet firar 200-årsjubileum 2015. I en provöversättning av Lukasevangeliet  och Galaterbrevet ställs frågan till läsaren: är det dags snart för en nyöversättning av Bibeln? Orsakerna till en eventuell nyöversättning är bibelforskningens framsteg, nya vanor i användandet av svenska språket och att översättningsteoretiska förutsättningar och ideal har förändrats.

Kontakta Bengt Arvidsson, präst, för mer information.
016-40 33 630, Bengt Arvidsson

Kristen djupmeditation

Gud älskar oss precis som vi är. Kristen djupmeditation vill vara en möjlighet för dig att söka och finna den tilliten. Meditation är en del av den kristna mystikens väg och innebär att sitta sig till stillhet. Vår kropp får stilla sig, i rörelse och tankeverksamhet. Sittställningen, andningen och tankens inriktning hjälper oss att komma in i stillhet – i vakenhet och avspänning. Meditation tränar vår vilja och uthållighet, samtidigt som metoden bejakar och tillåter oss att vara precis som vi är i stunden.

Kontakta Gert Olsson, präst, för mer information.
016-40 33 634, Gert Olsson