Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Eskilstuna Besöksadress: Eskilstuna pastorat, Kyrkans hus, Smörparken, 63220 Eskilstuna Postadress: Eskilstuna pastorat, Box 307, 63104 Eskilstuna Telefon:+46(16)170700 E-post till Eskilstuna

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ekumeniska böneveckan

Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder. Den infaller varje år 18-25 januari. Under Böneveckan firas huvudgudstjänsten oftast ekumeniskt tillsammans med lokala församlingar från olika kyrkor och samfund.

I dag börjar den världsomfattande ekumeniska böneveckan på temat ”Guds hand leder oss”, som har sitt ursprung i Karibien. 
Men vad betyder Ekumenik och varför har materialet för årets vecka sitt ursprung i Karibien?

Bönen under en katolsk mässa skiljer sig från bönen i en Pingstförsamling, som skiljer sig från bönen i en Syrisk ortodox kyrka. Gemensamt är dock att bön förekommer under varje gudstjänst. Böneveckan för kristen enhet sker årligen som ett tecken på tro- och längtan efter en större och djupare enhet. Ordet Ekumenik kommer från det grekiska ordet ”Oikoumene” som kan översättas med ”hela den bebodda världen”. Ordet är bildat av ”okios” som betyder hus.

Inför varje bönevecka väljer en ekumenisk grupp i världen ett tema som är förknippad med deras eget närområde och historia. Materialet för ekumeniska böneveckan 2018 har tagits fram av en ekumenisk grupp i Karibien. Regionen är djupt präglad av sin koloniala historia och dess historiska arv med slaveri- och sedan frihet, och detta har utformat materialets innehåll. Kristna i Karibien såg hur det var ”Guds hand” som grep in för att göra slut på slaveriet. Detta i sin tur speglas i hymnen "Guds hand leder oss" som skrevs av det karibiska Ekumeniska rådet 1981.

18-25 januari manifesterar kyrkorna i Eskilstuna den Ekumeniska böneveckan genom tre gemensamma kvällsgudstjänster samt med lunchböner.

Sveriges kristna råd och Svenska bibelsällskapet har översatt och bearbetat det internationella grundmaterialet.

Torsdag 18 januari
Klockan 18.00 inledningsgudstjänst, S:t Eskil kyrkan.

Fredag 19 januari
Klockan 12.00 lunchbön, Elim kyrkan.

Lördag 20 januari
Klockan 12.00 lunchbön, vid ”Guds hand” i Stadsparken alla tillsammans.

Söndag 21 januari
Klockan 19.00 festgudstjänst, Lovsångs kväll med Bengt Johansson, Pingstkyrkan.

Måndag 22 januari
Klockan 12.00 lunchbön, Kjula baptistförsamling.

Tisdag 23 januari
Klockan 12.00 lunchbön, med efterföljande lunch Ansgarskyrkan, Fröslunda.

Onsdag 24 januari
Klockan 12.00 lunchbön, Katolska kyrkan.

Torsdag 25 januari
Klockan 18.00 avslutande gudstjänst, Fors kyrka.

Böneveckan för kristen enhet.