Hur är det att jobba på en kyrkogård?

Många söker sommarjobb på kyrkogårdarna och funderar kring vad man gör och hur det är. Elsa-Li har jobbat på Eskilstuna församlings kyrkogårdar och svarar här på frågor.

Varför sökte du?

Jag sökte för att det var ett jobb där jag fick vara 100 procent utomhus hela dagarna. Det passar mig bra för jag älskar att vara utomhus. Jag tycker om ”väder”, sol eller regn spelar inte mig någon roll. Jag tycker om ett fysiskt arbete.

Vad gillar du?

Det är givande jobb på flera sätt. Både att ta hand om gravplatserna men även att ta hand om besökare. Det bästa är sammanhållningen med arbetskompisarna. Vi har jättekul ihop, även om det är en riktigt trist dag med regn och dåligt väder så kan jobbarkompisarna lyfta hela dagen!

Vad är speciellt?

Det är ett speciellt jobb där det ibland kommer ett begravningssällskap och sörjande. Jag försöker alltid visa respekt, håller mig lite undan för att inte störa. En kyrkogård är en viloplats för avlidna. Min första sommar väcktes många tankar om döden och det var jobbigt ett tag.

Bästa minnet?

Då en äldre dam skulle plantera ett slags litet träd på sin anhöriges grav. Hon hade svårt att få ner det så jag gick fram och frågade om hon behövde hjälp. Hon blev jätteglad och till slut lyckades vi plantera hennes lilla träd och hon var så nöjd. Det kändes riktigt bra att kunna hjälpa till, speciellt när hon blev så glad efteråt.

Vilka egenskaper är bra att ha?

Att ha ett eget driv. Det är ofta ett ensamt arbete och det gäller att kunna jobba undan och bli klar med den uppgift man fått. Och förstås att man gillar ”väder”!

En dag på kyrkogården

Du börjar arbetsdagen klockan 06.55 och då är du ombytt till arbetskläder. Vi samlas utanför ekonomibyggnaden lagvis och områdesansvarig fördelar arbetsuppgifterna. Arbetsuppgifterna kan variera dag från dag. En av de vanligaste uppgifterna är skötsel av gravrabatter.

Exempel 1
Samling kl 06.55. Du hämtar de redskapen du behöver, idag handgräsklippare. Förmiddagen gräsklippning med handgräsklippare fram till kl 12.30 med avbrott för frukost kl 09.00. Gör rent och ställer tillbaka gräsklipparen innan lunchrasten.

Lunch kl 12.30–13.00

Kl 13.00 hämtar skottkärra och de redskap som behövs för skötsel av gravrabatterna. Eftermiddagen jobbas med skötsel av gravrabatter, vilket innebär rensning av ogräs, plocka bort vissna blommor och luckra jorden. Arbetspaus 15 minuter. Fortsatt skötsel av gravrabatter till dagens slut då redskapen rengörs och ställs tillbaka tillsammans med den tömda skottkärran.

KL 16.00 Hemgång.

Exempel 2
Kl 06.55 Samling utanför ekonomibyggnaden för fördelning av arbetsuppgifterna. Kl 07.00 Du hämtar de redskapen du behöver för skötsel av gravrabatterna. Du tar skottkärran och redskapen och går ut till området du är på. Skötsel av gravrabatter hela förmiddagen med avbrott för frukost kl 09.00.

Lunch kl 12.30-13.00

Kl 13.00 Du fortsätter med skötsel av gravrabatter hela eftermiddagen med avbrott för arbetspaus 15 minuter. Fortsatt skötsel av gravrabatter till dagens slut då redskapen rengörs och ställs tillbaka tillsammans med den tomma skottkärran.

KL 16.00 Hemgång

Exempel 3
Kl 06.55 Samling utanför ekonomibyggnaden för fördelning av arbetsuppgifterna. Idag regnar det! Kl 07.00 Du hämtar regnkläder sen hämtas de redskap du behöver för att skyffla (rensa ogräs) grusgångar. Det arbetet pågår hela förmiddagen med avbrott för frukost kl 09.00.

Lunch 12.30–13.00

Kl 13.00 Du fortsätter med skötsel av gravrabatter hela eftermiddagen med avbrott för arbetspaus 15 minuter. Fortsatt skötsel av gravrabatter till dagens slut då redskapen rengörs och ställs tillbaka.

Kl 16.00 Hemgång